Главна / Друштво / Савтовалиште за дијабетес ДЗ Грачаница: У току припреме за велико едукативно предавање

Савтовалиште за дијабетес ДЗ Грачаница: У току припреме за велико едукативно предавање

При грачаничком Дому здравља већ неколико година постоји Савтовалиште за дијабетес чији се рад базира на потребама пацијената већ оболелих од дијабетеса, али и здраве популације, у превентивном смислу у циљу спречавања оболевања од ове болести.

Координатор Савтовалиша Владимир Петковић, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, истакао је да је циљ Саветовалишта едукација пацијената о самој шећерној болести, као и о различитим проблемима који се јављају током њеног трајања, а ради постизања квалитетнијег начина живота.

“Поред едукације о болести ми се трудимо да радимо и на превенцији и превентивним прегледима, због чега често организујемо акције мерења нивоа шећера у крви. Такође, трудимо се да укажемо, како нашим пацијентима тако и здравим особама, на то колико је здрав начин живота пресудан у превенцији ове, али и многих других болести”, истакао је Петковић и додао да сви моорамо водити рачуна о здравој исхрани и редовној физичкој активности како бисмо спречили многе болести.

У сусрет Светском дану борбе против дијабетеса, Саветовалиште у сарадњи са овдашњим удружењем припрема се за велико едукативно предавање, које ће бити одржано у Грачаници.

“Планирамо да на Светски дан борбе против дијабетеса направимо велики догађај који ће окупити наше еминентне стручњаке из ове области који ће говорити на тему дијабетеса. Предавање ће се одности на оболеле од ове болести како да што лакше живе са њом, али и на здраве особе како и да ли је могуће спречити шећерну болест”, казао је Петковић.

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се 14.новембра, а Саветовалиште за дијабетес и овдашње Удружење “Слатко срце” сваке године овај дан обележавају разним акцијама, а сада ће по први пут бити организовано велико предавање, које је било планирано пре неколико година, али због корона вируса није било реализовано.

О раду Саветовалишта за дијабетес Дома здравља у Грачаници и предстојећем предавању, опширније у видео линку:

Check Also

У локалима у Грачаници постављене кутије за помоћ Сари Прљинчевић

Сав приход од продатих улазница након синоћне представе НПП “Она која распушта војске” која је …