Главна / Друштво / У Грачаници сутра први пут Олимијада спорта, здравља и културе трећег доба

У Грачаници сутра први пут Олимијада спорта, здравља и културе трећег доба

У Грачаници ће сутра по први пут бити одржана Олимипијада за пензионере  у оквиру које ће бити организована спортска такмичења, базар здравља, изложба слика, песничко и музичко вече, као и екскурзија по светињама на Косову и Метохији.

Олимпијада у Грачаници је требала да буде одржана прошле године, али због актуелне епидемиолошке ситуације морали смо да је одложимо, истакао је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Веско Стојковић, председник Савеза пензионера КиМ.

“С обзиром на то да је Олимпијада требала да буде одржана прошле године, припреме трају већ око годину дана и сада је све спремно да сутра у 10 сати на спортском терену ОШ “Краљ Милутин” буде свечано отворена. У оквиру спортских игара имамо такмичења у фудбалу, кошарци, брзом ходању, пикаду и шаху. Све спортске активности и такмичења прилагођени су пензионерима, тако да то неће бити класичне игре већ извођење пенала и слободних бацања”, истакао је Стојковић и додао да је до сада пријављено 20 екипа са преко 150 учесника, а поред екипа са КиМ биће ту и гостујуће екипе из Ниша и Прокупља.

Он је напоменуо да ће током сутрашњег дана бити одржан и базар здравља у оквиру кога ће сви заинтересовани пензионери моћи да провере свој крвни притисак и ниво шећера у крви.

“Екипе из нашег Дома здравља као и наши гости из Рехабилитационог центра Сијаринска бања радиће проверу здравственог стања свих заинтересованих учесника Олимијаде, као и посетилаца у периоду од 12 до 18.30 часова у Дому културе у Грачаници”, казао је Стојковић.

У 16.30 часова у грачаничком Дому културе биће отворена изложба радова насталих на Ликовној колонији трећег доба, а потом ће бити одржано песничко и музичко вече.  За други дан Олимпијаде планирана је екскузија по манастирима Косова и Метохије.

“У оквиру екскурзије планирамо да посетимо манастире Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Св. Архангели код Призрена. Посету ћемо завршити обиласком Велике Хоче где ћемо уручити помоћ тамошњим пензионерима”, нагласио је Стојковић.

Циљ Олимипијаде је покретање активног старења пензионера, истиче Стојковић и додаје да је то уједно и припрема за републичку Олимпијаду пензионера која ће бити одржана у Врњачкој бањи од 28. септембра до 02. октобра.

Организатори манифестације су Савез пензионера Косова и Метохије и Покрет трећег доба Косова и Метохије, а генерални спонзор и покровитељ прве Олимијаде спорта, здравља и културе трећег доба у Грачаници је Савез пензионера Србије. Спонзори Олимијаде су и Канцеларија за Косово и Метохију, општина Грачаница, агенција Holliday plus из Косовске Митровице, Дунав осигурање, Дому културе Грачаница, ОШ “Краљ Милутин” Грачаница, Косовски управни округ, СБР “Бањица” Сокобања, Ансамбл Венац, Индустрија меса “Лешак.ком”, СБР “Гејзер” Сијаринска бања, П.П.Ф. Мрки Грачаница и ТУП “Добротин”.

Check Also

Речи туге и сећања на комеморацији поводом смрти Часлава Милисављевића

“Напустио нас је Часлав Милисављевић”, овим речима и минутом ћутања почела је комеморативна седница поводом …