Главна / Вести / Србија / Вучић из Њујорка: Мој говор није мач са две оштрице, већ наша позиција уопште; Велике силе хоће да што пре реше косовски чвор

Вучић из Њујорка: Мој говор није мач са две оштрице, већ наша позиција уопште; Велике силе хоће да што пре реше косовски чвор

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из Њујорка, где учествује у раду 77. Генералне скупштине Уједињених нација.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је састанак са саветником за националну безбедност председника САД, Џејком Саливеном, био искрен, отворен, о различитим темама, а само такав може да донесе неку добробит, и поред неслагања по неким питањима.

Састанак је требало да потраје пола сата, али потрајао је сат и по, а председник Србије ће се у Њујорку састати и са Вукторијом Нуланд, за коју каже да су стари знанци.

“Састанак са Саливеном је вероватно до сада био један од најзначајнијих, неки кажу да је он други, а неки да чак и најважнији човек САД, највеће силе света. Разговор је трајао дуго, о економији и о свим важним политичким питањима, стремљењима Србије, региону, Косову и Метохији”, рекао је Вучић новинарима.

Како је пренео, није лако усагласити се по појединим питањима, али је разговор био веома отворен и искрен.

“А, када је разговор отворен и искрен, онда увек мора да донесе неку добробит. Не може увек да буде благородан, али неко добро донесе. Важно је да смо се упознали, Саливен је будућност америчке политике, и не само политике, и на месту је где де факто одлучује о кључним питањима света, о рату и миру”, рекао је Вучић.

Додао је да су “претресли” сва питања, а да је он говорио о ставовима Србије, указао да је важно да заједнички дамо све од себе да економску активност између Србије и САД појачамо, да имамо више инвестиција.

“Задовољни смо што Ривијан долази, а када један Саливен то зна. Разговарали смо о енергетским пројектима, о обновљивим изворима енергије. О две њихове компаније, које су заинтересоване да раде у Србији и о дугим стварима важним за унапређење сарадње о унапређују односа”, рекао је Вучић.

На питање да ли је Саливен прочитао његов (Вучићев) говор из УН, Вучић је рекао да је знао и много више од тога, и да изгледа да је читао и неке друге ствари.

“Мислим да је прочитао говор, реч је о човеку изванредне интелигенције, који је фасцинантно припремљен, што ретко кажем”, рекао је Вучић.

Важно да чувамо позицију независности и добрих односа

Председник Србије Вучић оценио је да је у Њујорку да је имао много билатералних разговора, међу којима и састанак са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием са којим је разговарао о односима Србије и Кине.

Вучић је истакао да је важно за Србија чува своју позицију независности, и добре односе са Кином.

Указао је да је и у разговору са америчким партнерима рекао шта мисли о доласку Кинеза у Смедерево и Бор,те нагласио да увек говори исто, што је пренео и Вангу.

“Најбоље је када водите такву политику. Водили смо добар и срдачан разговор. Важно је да чувамо нашу позицију независности, самосталности и добре односе са Кином”, објаснио је он у вези састанка са Вангом.

На питање да ли је са председником Ирана Ебрахимом Раисијем разговарао о ситуацији у тој земљи, казао да се бавио поштовањем територијалног интегритета Србије и сарадње у међународним организацијама.

“Ми се не бавимо унутрашњим стварима у другим земљама. Нас интересује шта се дешава у међународној арени, и како да се боримо за Косово”, објаснио је он.

Најавио је да ће још имати састанке са највишим представницима Гвинеје Бисао, Нигером, Конга, као и више других земаља.

Указао је да вечерас има састанак са Берге Брендеом из Светског економског форума и да ће на том скупу бити министар спољних послова Украјине, Саудијске Арабије, и многи други лидери, њих 15.

“Још много контаката и посла. Тек сутра завршавамо посету и назад за Београд”, навео је он.

Председник је истакао да не значи много то што је више људи видело његов говор од говора председника Украјине Владимира Зеленског.

“Он је у средишту пажње сада. Не мислим да је он лично због тога срећан. Мој говор је изазвао пажњу зато што је другачији, зато што се неко мали дрзнуо да каже истину. Мени су синоћ пришли шефови мисија неких од најважнијих земаља да ми честитају. Изашли су из сале да ме сачекају, честитају, и кажу да ово нису чули у последњих 10 година”, рекао је он.

Вучић истиче да је он страствено и аргументовано бранио нашу позицију, и свима смо показали да нисмо шака зоби коју може свако да позоба.

“Они сада сви знају да смо ми показали тај наратив јединства у борби за територијални интегритет. Јер смо подсетили на неке ствари којих не желе радо да се сећају, када је у питању поштовање територијалног интегритета и Повеље УН. Није то питање снаге, већ сам наратив и прича теже пролази ако неко постоји да их подсети како су поштовали Повељу УН неколико деценија раније”, истиче председник.

Он је рекао да ће управо зато велике силе ићи на то да што пре реше косовски чвор.

“Али имамо ли избора. Да изађем да причам о екологији, па не могу, криза је на Косову. Несташице хране и енергената су ту. Не могу да причам бесмислице. Није тај говор мач са две оштрице, већ наша позиција уопште. Ми не можемо да умилостивимо никога ћутећи. Тек тада би се као орлушине устремили на нас. А сада виде да смо мали, али спремни да се боримо”, истиче Вучић.

Извор: Т а н ј у г, Новости

Check Also

Вучић: Са Лавровом о поштовању Повеље УН и Резолуције 1244

Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем …