Главна / Друштво / У српским срединама на КиМ 18 активних случајева корона вируса

У српским срединама на КиМ 18 активних случајева корона вируса

У већински српским срединама на Косову и Метохији, тренутно је активно 18 случајева корона вируса, изјавила је за Радио Контакт Плус, специјалиста епидемиологије из Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, др Десанка Новаковић.

У периоду од 5. до 22. септембра у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици, ПЦР тестирањем потврђена су 32 позитивна случаја, од чега је у међувремену за 14 оболелих престала да важи мера кућне изолације.

Позитивни случајеви забележени су у следећим општинама: Косовска Митровица (14), Лепосавић (10), Зубин Поток (4), Звечан (3) и Грачаница (1).

Од последњег извештавања нису забележени смртни исходи, каже др Новаковић.

Услед повољније епидемијске ситуације, тестирање се сада врши понедељком и четвртком, додаје.

„Имамо мањи број и тестираних и новооболелих. У данима кад тестирамо, број не прелази 30.“

Ипак, сматра да је број заражених већи у односу на оно што тренутно показује статистика.

„Има доста оболелих са респираторним тегобама, али се не јављају лекару. У питању је дефинитивно блажа клиничка слика, па се грађани мање и тестирају. Врло је могуће да се, поред других вируса, ту прожима и ковид и да је ово вероватно врх леденог брега – да ипак имамо много већи број новооболелих него што је тренутно регистровано“, наводи др Новаковић.

Уједно апелује на грађане да се придржавају свих превентивних мера, како би се поред ковида, заштитили и од других респираторних инфекција које се јављају у овом периоду.

„Да се чешће проветравају просторије, да се више конзумира воће и поврће због јачања имунитета, да се поштује, колико је могуће, физичка дистанца, да се носе заштитне маске, чешће прање руку, правилно одлагање папирних марамица (…)“, поручује др Новаковић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Речи туге и сећања на комеморацији поводом смрти Часлава Милисављевића

“Напустио нас је Часлав Милисављевић”, овим речима и минутом ћутања почела је комеморативна седница поводом …