Главна / Политика / Брнабић: Нико из ЕУ није реаговао на непризнавање референдума
Njujork, 24. septembra 2021.-Premijerka Ana Brnabic izjavila je danas u NJujorku da SAD trenutno formiraju timove koji ce se baviti Zapadnim Balkanom i da ocekuje da ce ta zemlja vec u narednim danima ili nedeljama posvetiti vecu paznju politickim pitanjima i provokacijama u regionu.Brnabiceva je to izjavila srpskim medijima nakon sastanka sa podsekretarkom za politicka pitanja u Stejt dipartmentu Viktorijom Nuland, sa kojom je razgovarala i o trenutnoj situaciji na KiM. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUDZIC/ nr

Брнабић: Нико из ЕУ није реаговао на непризнавање референдума

 

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се нико из ЕУ није осврнуо на изјаву министра спољних послова Николе Селаковића да Србија неће признати резултате референдума који се одржавају на истоку Украјине.

“Нико се на то није осврнуо није, осим Јана Бренера, једног од најкредибилнијих америчких аналитичара, а нико из ЕУ. Ово је показатељ како се једна држава као што је Србија придржава правних принципа. Нисмо наишли ни на један други коментар”, поручила је Брнабић за ТВ Пинк.

Министри спољних послова Русије и Србије, Сергеј Лавров и Селаковић, потписали су 23. септембра План консултација министарстава спољних послова две земље за наредне две године.

“Са друге стране, тај технички споразум је наишао на лавину коментара на Западу. Међутим, свима који су пажљиво пратили речи Александра Вучића, после онако храброг и искреног говора, да покаже колики су лицемери… рекао им је – људи је л’ разумете зашто људи хрле у хаос? Феноменалан тренутак је био када су 23 земље рекле да поштују Повељу УН. Али, 17 од 23 земље не поштују повељу УН у случају Србије”, указала је Брнабић.

Она је открила да је у недељу разговарала са председником Вучићем.

“На крају крајева, данас када сам причала са председником, био је љут, јер су ти притисци до те мере непринципијелни. Он сад треба да иде 6. октбора у Праг, где ће се одржати први састанак Европске политичке заједнице. Буквално су рекли “видеће (Вучић) како ће се провести тамо”. Тамо ће бити однос 40 према један, не 27 према један, колико ЕУ има чланица”, додала је Брнабић.

Српска премијерка је оценила и да се у земљи води хибридни рат против Србије.

“Тајкунски медији ће искористити све да оптуже Александра Вучића за све у свету, па вероватно је крив за мобилизацију у Русији и рат у Украјини. Лудило је оптуживати ‘Ер Србију’ за подизање цене авионских карата, те карте су купљене недељама, месецима унапред. То је врста хибридног рата против Србије, нажалост, који се води унутар Србије, од тајкунских медија”, рекла је Брнабић.

Она је додала да се из дана у дан појављују, како је рекла, “бруталне, срамне лажи, директно усмерене да дестабилизују земљу”.

“Лаж је вест да смо ми као мере штедње струје наложили искључивање стерилзатора у болницама. Лаж је да ћемо повећати цену струје од 120 евра по мегават сату, сада је 95 евра. И сад неки приватник треба да повећава своје цене да би компензовао то. Евидентно, постоји хибридни медијски рат против кога треба стално да се боримо”, рекла је она.

Када је реч о броју руских држављана који су дошли у Србију да раде и живе, ради се о бројци од око 12.000 људи, открила је Брнабић.

“Ми у овом тренутку, ако гледамо од 24. фебруара када је почео рат, до данас, имамо отприлике 12.000 руских држављана. Од тога, 6.500 је добило радну дозволу, већина у ИТ сектору, око 85 одсто њих. Имамо 3.500 људи, ту је реч о спајању са породицама и имамо још 1.800 особа које су у процесу добијања радне дозволе”, нагласила је премијерка.

Све што чујемо из Хрватске је, најблаже, скандалозно

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је синоћ скандалозним речи председника Хрватске Зорана Милановића који је, реагујући на изјаву председника Србије Александра Вучића да Хрватска не мари за српску децу убијену током рата у Хрватској, рекао да му је прича о деци “постала неподношљиво гадљива”.

Милановић је то изјавио након хрватског одбијања захтева Србије, која тражи правду за убијене српске цивиле на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града.

Милановић је, поред осталог, у суботу рекао да му је прича о деци “постала неподношљиво гадљива”, поводом изјаве председника Вучића о случају злочина током акције “Олуја”.

“Све што чујемо из Хрватске у најмању руку је скандалозно. Дошли смо до тога да чујемо да је њему гадно то што Вучић помиње побијену децу. Дакле, гадна је прича, али није гадно убијање? Ово је права искрена истинска европска вредност. Да, тачно је, требало је да се суди пред загребачким судовима, да сте поступали као човек из земље где постоји правда, али ни пред вашим, ни пред босанско-херцеговачким судовима не постоји, па ћемо онда ми да тражимо правду”, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је подсетила да, како је рекла, те срамотне изјаве трају преко три месеца.

“Три месеца нисмо чули ниједан једини глас из ЕУ да каже: ‘Чекајте, како можете да причате, оптужујете Србију, да ћете да зауставите њене ЕУ интеграције зато што траже убице деце?’ Не, они пуштају хрватске званичнике да дивљају. Премијер Андреј Пленковић, председник Милановић дивљају. Да дођу дотле да кажу како им је ‘гадно’ да Александар Вучић прича о убијеној деци? Јесу ли то европске вредности? Убијено је четворо деце старих од шест до 13 година. Ако су то вредности данашње Европе, ја то не могу да верујем, то је мени поражавајуће”, нагласила је Брнабић.

Брнабић је открила и да Зоран Милановић, на словеначком Бледу, када седи поред Вучића, онда каже да “никако неће блокирати пут Србије у ЕУ”, али када говори у Загребу, онда је јак и храбар.

“Председник Вучић је много директнији када говори тет-а-тет са неким, односно, један на један, па је можда Милановић само храбрији кад не седи поред Вучића”, додала је она.

Премијерка је, такође, истакла да је Хрватска етнички најчистија држава у Европи.

“То је показао њихов попис. Срба је тренутно у Хрватској остало нешто више од три одсто. Пре 21 године, односно, 1991. године, било је 12,2 одсто Срба, 2011. године је било 4,1 одсто, а сада 3,2. Какве су то европске тековине? Преко 93 одсто становништва чине етнички чисти Хрвати и данас нам спочитавају да нећемо ући у ЕУ зато што гонимо убице деце већ 27 година”, рекла је премијерка Србије.

Српско Тужилаштво за ратне злочине оптужило је 31. марта припаднике Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64) да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, који се у то време звао Босански Нови. У тим је нападима погинуло је 13 особа, од којих шесторо деце, а повређене су 24 особе.

Хрватска је саопштила у суботу да неће да поступи по замолници Србије и да уручи позиве четворици хрватских пилота за рочиште пред београдским судом, нагласивши да хрватски пилоти могу да буду мирни и сигурни.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Главни преговарачи Београда и Приштине данас са Лајчаком у Бриселу

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састаће се данас у Бриселу …