Главна / Вести / Косово и Метохија / Радионица калиграфије у манастиру Драганац

Радионица калиграфије у манастиру Драганац

Галерија уметности Приштина, Дом културе Грачаница и Школа калиграфије „Дијак“ организују радионицу калиграфије од 29. септембра до 3. октобра у манастиру Драганац код Гњилана. Радионицу ће водити Душан Мишић, ликовни уметник и добитник бројних међународних и домаћих признања из области калиграфије.

У аутентичном амбијенту манастира Драганац полазници Школе савладаће основе лепог писања и традиције рукописних књига које су настајале у манастирским преписивачким школама. Одабрани ученици средњих школа са подручја Косовског Поморавља боравиће у Манастиру који је у протеклом периоду постао духовно средиште за 40 000 Срба који живе у овој области.

Радови настали на радионици биће изложени у порти манастира Драганац, а најуспешнији ће остати трајно на зидовима у манастирском комплексу.

„У наставку јесење излагачке сезоне крећемо са радионицом калиграфије и изложбе у Драганцу, у оквиру програма подршке угроженом културном благу Косова и Метохије, чекају нас важне изложбе младих уметника са Косова и Метохије и  Удружења ‘Лада’“, рекао је Небојша Јевтић, директор Галерије уметности Приштина са седиштем у Грачаници.

Радионицу подржавају Епархија рашко-призренска, Министарство културе и информисања Републике Србије, Манастир Драганац и игуман манастира владика новобрдски Иларион.

Извор:РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Петковић: Курти погазио права Срба и сопствени такозвани Устав

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је именовањем Ненада Рашића …