Главна / Политика / Брнабић: Важни односи са Јапаном, Украјина у фокусу
Fumio Kishida, Japan's prime minister, right, speaks with Ana Brnabic, Serbia's prime minister, at Akasaka Palace state guest house in Tokyo, Japan, on Wednesday, Sept. 28, 2022.(Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP)d

Брнабић: Важни односи са Јапаном, Украјина у фокусу

Fumio Kishida, Japan’s prime minister, right, speaks with Ana Brnabic, Serbia’s prime minister, at Akasaka Palace state guest house in Tokyo, Japan, on Wednesday, Sept. 28, 2022.(Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP)d

Премијерка Ана Брнабић, на крају посете Јапану, истакла је да је имала важне разговоре у Токију и да се нада да ће они допринети даљем развоју сарадње две земље, те пренела да је и у разговорима у Јапану у фокусу било питање Украјине и става Србије према том питању.

„Имала сам добар састанак са јапанским премијером. Искористићемо разговоре да даље градимо наше политичке и економске везе са Јапаном. Куриозетет на овим политичким састанцима, па и са премијером, је да некада делује као и да нисмо одлазили из Европе. Тема Украјине је толико присутна на састанцима и позиција и положај Србије према том питању, то јест да ли ћемо уводити санкције или не, како нисмо још”, рекла је Брнабић у изјави српским новинарима.

Истакла је да су састанци у Јапану били добра прилика да још једном образложи принципијелну позицију Србије и додала да ће то бити корисно, јер је Јапан земља где долазак инвеститора зависи од препоруке владе.

„Било је корисно видети се са премијером Јапана и образложити нашу позицију. И јуче на радном доручку са представницима парламентарне лиге пријатељства Јапана и Србије, такође сам имала прилике да говорим о овим стварима, образложим принципијелну и јасну позицију Сбрије, што ће, надам се, допринети да се наша позиција боље разуме, да нема никакве ефекте на додатне инвестиције Јапана”, казала је она.

Рекла је да се враћа у Србију са доста оптимизма да ћемо имати добре вести с тим у вези пред нама, ако не у овој, свакако у идућој години.

“Јапанска политика је доста другачија од оне у Европи и другим крајевима света. Не врше притисак, али су заинтересовани да чују каква је наша позиција, због чега нисмо увели санкције, како се наша позиција поклапа са њиховом, а она је у суштини иста. Ни ми нисмо неутрални по том питању. Наша позиција је јасна, придружили смо се резолуцијама УН и декларацијама ЕУ, осудили агресију. Наше Министарство сполних послова је јасно рекло да нећемо признати резултате референдума. Једина разлика је што не желимо да уведемо санкције Русији. Имамо за то добре образложене разлоге. Било је добро да се то објасни”, истакла је она.

Поручила је да ће Србија дати све од себе да даље гаји и улаже у односе са Јапаном, јер су они битни политички и економски.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Главни преговарачи Београда и Приштине данас са Лајчаком у Бриселу

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састаће се данас у Бриселу …