Главна / Култура / На књижевној вечери у Дому културе представљено стваралаштво Оливере Будимир

На књижевној вечери у Дому културе представљено стваралаштво Оливере Будимир

На књижевној вечери одржаној у читаоници „Даринка Јеврић“ у Дому културе у Грачаници представљено је целокупно стваралаштво књижевнице Оливере Будимир.

Бројни читаоци име Оливере Будимир препознају преко њених романа: „Лавиринт живота“, „Пут облака“, „Увир на извиру“ и „Орхидеја и албатрос“. Оливера Будимир је рођена  у Приштини у којој је живела све до 1999. када се сели у Београд. Њени романи говоре о рату, љубави и свакодневним искушењима и наводе нас на размишљање, али и на закључак да је љубав основа свега и главни животни покретач. По речима књижевника Ратка Поповића, Оливера оставља сведочанство о догађајима на Косову и Метохији и неким наредним генерацијама.

Последњи роман ове ауторке „Орхидеја и албатрос“ је роман снова и стремљења, прича која покреће многе теме, тера на размишљање, а љубав је оно што је покреће као точак око кога се све окреће, тачка од које све почиње и све се дешава и завршава управо у њој. О њеној прози говорила, са много емоције говорила је и Деса Буразор Асланиду из Српског друштва Просвјета у Штутгарту, која је нагласила да су и људи на неким другим просторима захваљујући Оливериним романима, данас више упознати са збивањима овде.

Оливера Будимир је изразила задовољство што је поново међу својима у Грачаници. По њеним речима, ратна збивања на Косову и Метохији довела су до потребе да све пренесе на папир и почне да пише.

Оливера Будимир, један је од оснивача Удружења породица несталих, у коме је активна и данас.

 

Check Also

Министар Вучевић на састанку Грац формата

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић учествовао је данас на годишњем састанку министара Грац …