Главна / Вести / Косово и Метохија / Саопштење за јавност градоначелнице Грачанице Љиљане Шубарић

Саопштење за јавност градоначелнице Грачанице Љиљане Шубарић

Због истинитог и објективног информисања јавности, истичем да су апсолутно нетачна и произвољна тумачења да је Општина Грачаница извршила замену 17 хектара општинског земљишта за 18 ари приватног земљишта.

Истина је да се Општина Грачаница дугорочно и стратешки бори да заштити интерес српског народа у Грачаници. Нажалост, површним и нетачним тумачењима дошло је до узнемирења јавности, а истина је остала у другом плану.

Одлуком Скупштине општине Грачаница од 28. септембра, општина је добила 18 ари земљишта у категорији путне инфраструктуре, на ком постоји важан стратешки локални пут у оквиру стамбене зоне.

Као компензација је власнику тог инфраструктурног земљишта понуђен пропорционални део опшинског земљишта на ободу Грачанице, а никако 17 хектара како се то у медијима погрешно наводи. Тек када надлежне институције – Министарство локалне самоуправе, Министарство пољопривреде, а након свих Министарство финансија изврше процену вредности оба земљишта, утврдиће се који део од 17 хектара на ободу Грачанице ће бити размењен, а процене стручних служби су да то неће бити више од 1/6 поменуте парцеле – камењара.

Такође, поменуто земљиште које се налази удаљено до Грачаничког језера и категорише се као земљиште треће категорије – у реалности представља камењар без струје, воде или било какве пратеће инфраструктуре и на њему није могућа никаква градња насеља или других објеката којима би се мењала етничка структура Грачанице или околних насеља како појединци злонамерно тврде. Да на овом делу земљишта није могућа никаква градња сведочи и важећи Општински Развојни План 2014-2029 да на поменутој Општинској парцели није планиран никакав вид градње.

 

Дакле, да будем сасвим јасна, општина добија 18 ари употребљивог и стратешки важног инфраструктурног земљишта које се користи за пут, за део неупотребљивог земљишта – камењара од око 3 хектара на ком није могућа никаква градња.

Из овога јасно произилази да ни на који начин није угрожен јавни интерес грађана Грачанице, већ напротив, он је сачуван добијањем стратешки важног инфраструктурног земљишта – пута у стамбеној зони.

Нажалост, они којима је политика испред интереса грађана, тако нешто нити желе нити могу да виде и разумеју, а оптужујући друге, полазе од себе и свих злоупотреба које су сами починили. Општина Грачаница наставиће да се бори и заступа једино интересе српског народа и од такве политике никада нећемо одустати.

Check Also

Петковић: Курти погазио права Срба и сопствени такозвани Устав

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је именовањем Ненада Рашића …