Главна / Друштво / Црвени крст у Грачаници сутра организује трку “За срећније детињство”

Црвени крст у Грачаници сутра организује трку “За срећније детињство”

Црвени крст Грачанице сутра организује трку за срећније детињство која се одржава сваке прве суботе у октобру, истакао је гостујући у Јутарњем програму Света Живић, секретар Црвеног крста у Грачаници.

„Ову трку организује Црвени крст Србије у многим местима широм наше земља већ дуги низ година. У трци учествују деца од првог до осмог разреда, а ове године ће учествовати деца основних школа из Доње Брњице, Лапљег села, Сушице и Грачанице. Ова трка обично окупи око 1.000 деце на једном месту“, истакао је Живић и додао да је планирано да трка почне сутра у 11 часова.

Слоган овогодишње трке је “ИМАМО ЦИЉ – ДОЂИ НА СТАРТ”. Пре почетка трке, биће одржан кулутрно-уметнички програм, који ће припремити чланови КУД „Славју“ из Новог Бадовца.

Црвени крст у Грачаници броји око 70 активних волонтера са којима организује редовне акције обуке и пружање прве помоћи.

„Ми пропагирамо програм прве помоћи, а циљ тог нашег програма је да обучимо што више људи, деце и омладинца да знају најосновније ствари из прве помоћи, због чега организујемо редовна предавања на ту тему“, истакао је Живић.

Он је додао да су екипе Црвеног крста из Грачанице оствариле запажене резултате на покрајинском и републичком такмичењу из области прве помоћи.

„Наше екипе су на покрајинском такмичењу у категорији омладинаца освојиле прво место и у категорији подмлатка друго место, а на републичком такмичењу те екипе су заузеле осмо и девето место“, казао је Живић.

Црвени крст Грачанице, поред наведених, организује и редовне акције добровољног давалаштва крви. До сада су одржане четири, а до краја године планиране су још две акције на којима ће се прикупити неопходне залихе ове драгоцене течности.

Check Also

Сутра почиње пријава за једнократну новчану помоћ од 5.000 динара

Пријављивање за нову једнократну помоћ државе од 5.000 динара почиње сутра, 1. децембра и трајаће …