Главна / Вести / Србија / Министар Стефановић: Србија Александра Вучића ће одбранити Косово и Метохију

Министар Стефановић: Србија Александра Вучића ће одбранити Косово и Метохију

Потпредседник владе и министар одбране Небоjша Стефановић изjавио jе данас да ће Србиjа коjу води Aлександар Вучић успети да одбрани Kосово и Mетохиjу.
“Неколико писаца прогласа за одбрану Kосова и Mетохиjе ради то скоро професионално, већ децениjама. Неколико њих, наизглед, не зна чиме се бави и мисле да су НВO и покретачи петициjа, а у ствари су политичари и народни посланици. Oни трећи стварно jесу из неких НВO или су “слободни” интелектуалци, али би волели да су нека власт, по могућству да командуjу воjском и полициjом. Сви они заjедно, колико год да се труде да се разликуjу, желе само jедно. Tо ниjе Kосово и Mетохиjа у саставу Србиjе, то ниjе ни исправљање историjске неправде, њихова жеља jе искључиво политичка, да свргну Aлександра Вучића. Не би они ни да заузму његово место и да доносе одлуке, поставили би неког другог да води државу, како би наставили да из прикраjка и заклона петициjа и прогласа, “бране” Kосово и Mетохиjу, jер jедино тако умеjу да воде ову борбу”, рекао jе Стефановић.
“Први и jедини пут када Србиjа сама доноси своjе одлуке и не допушта да се у њих ико меша jе доба Aлександра Вучића”, истиче министар.
“Човек против којег, у ствари, пишу овакве памфлете је невиђеном упорношћу, патриотизмом и државничком вештином учинио немогуће – вратио судбину Косова и Метохије за преговарачки сто, где без Србије не може да се донесе ниједно решење. Управо је Александар Вучић, кога нападају потписници прогласа, извукао питање Косова и Метохије из понора у који су га убацили исти ти „борци“ за Србију и њен суверенитет и зато је њихов памфлет подла подметачина, која не би заслужила било какву реакцију да није то што јесте”, рекао jе Стефановић.

“Ови људи нису тинејџери, имају иза себе доста година јавног и политичког ангажмана и добро знају да су и сами били много пута у могућности да одбране Косово и Метохију. Нарочито, они који су године и године провели на власти и имали све полуге да то ураде, али нису хтели, нису умели и нису били храбри. Сви заједно данас имају образ да изађу са некаквим прогласом да уче памети и државном интересу човека који је надљудским напором успео да Косово и Метохију врати на терен договора и споразумевања, иако је све већ било готово и катастрофално за Србију”, истиче министар.

“Међу њима је и Вук Јеремић, директно одговоран за иницијативу пред Међународним судом правде којим је такозвано Косово добило правну подлогу да једнострано прогласи независност. Човек који је под изговором “борбе за Косово и Метохију“ лобирао по свету за свој бизнис и своје функције, о трошку наших грађана. Међу њима је и Милош Ковић, који не трепнувши убеђује младе Србе да треба да погину за Косово и Метохију, али не баш он или неко од друштва у којем се налази, јер њих, наравно, чека важнија борба у Београду. Ту је и Бошко Обрадовић, од којег ни у парламенту, пред председником Вучићем, нисмо чули никакву идеју за Косово и Метохију, јер је нема, па се брже-боље окренуо писању петиција и памфлета. И Милош Јовановић, чија су влада и премијер управљали овом земљом управо у време када је српски народ доживео погром и када су Албанци једнострано прогласили независност, а они као једини одговор успели да смисле демонстрације и паљење српске престонице”.

“Тек то, господо, што помињете стране амбасадоре који тобоже утичу на српску политику, једино говори о вама и вашој пројекцији како бисте се понашали да сте на власти, а нарочито како сте се и понашали у прошлости када сте били на власти, а када су страни амбасадори и те како били задовољни вашим одлукама. Први и једини пут када Србија сама доноси своје одлуке и не допушта да се у њих ико меша је доба Александра Вучића и ви то добро знате. И није случајно што амбасадори годинама нису задовољни Вучићем, а Србија истовремено успева да остварује све до једног најважнијег националног интереса, укључујући и оне везане за Косово и Метохију, које је вашом заслугом за многе у свету већ било решено питање и то на штету Србије”, истиче министар .

“Овај памфлет је још једна лична срамота сваког од вас појединачно и вас као групе која би Косово и Метохију да брани гуслањем и ратним бубњевима, где бисте сви остали у Београду да радите оно што једино умете, да пишете саопштења и прогласе. То није одбрана Косова и Метохије, то је само ваша јалова жеља да се додате на листу свих који покушавају да изврше притисак на председника Вучића у одсудним данима за Србију, како бисте му видели леђа. Требало је да научите до сада да се то неће десити и да ће Косово и Метохија бити одбрањено захваљујући снажној и мудрој државничкој политици Александра Вучића, коме су, за разлику од вас, и Косово и Метохија и цела наша Србија у срцу и на првом месту дужности коју је добио од народа”, рекао jе Стефановић.

Check Also

Министар Вучевић на састанку Грац формата

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић учествовао је данас на годишњем састанку министара Грац …