Главна / Вести / Косово и Метохија / Гудељевић: Делибашић се терети по три основа

Гудељевић: Делибашић се терети по три основа

Irina-GudeljevicПортпарол мисије Еулекса у Приштини Ирина Гудељевић каже да се бивши командир полиције на северу Косовске Митровице Драгољуб Делибашић терети по три основа.

Делибашића је Еулекс ухапсио у уторак због сумњи да је починио низ тешких злочина 1999. и 2000. године.

Гудељевић  је за данашњу “Политику” рекла да је Делибашић у својству командира полиције у Митровици 1999. и 2000. подстицао извршење кривичног дела тешког убиства из националног мотива, и да је то наводно починио у саучесништву са Оливером Ивановићем.

“Затим, Делибашић се терети да је подстицао на извршење кривичног дела тешко убиство у покушају одузимањем живота другог лица из националних мотива, које је довело до тешких телесних повреда, такође у саучесништву са Оливером Ивановићем. Истовремено, терети се и за подстицање на извршење кривичног дела тешког убиства у покушају, одузимањем живота другог лица на националним основама које је такође почињено у саучесништву са Ивановнићем”, каже Гудељевићева.

На питање да ли су тачне информације да на тајном списку има 40 Срба и да се ових дана очекује хапшење још цетворице српских полицајаца који су се интегрисали у косовску полицију, Гудељевићева каже: “Еулекс нема никакве тајне спискове, а негативно одговарам и на ваше друго питање”.

Адвокат Дејан А. Васић изјавио је јуче да је претпретресни судија из Еулекса Даријус Сиелицки донео решење којим је је Делибашићу, због тежине оптужнице која је заснована на изјавама двојице заштићених сведока и изјаве дате Специјалном тужиластву Косова косовског министра полиције Бајрама Реџепија, одређен једномесечни притвор.

Васић је додао да одбрана није имала увид у изјаве сведока а да су разлози због чега је пензионисаном пуковнику МУП-а Србије Делибашићу одређен притвор, како је навео судија, могућност бекства и утицаја на сведоке.

Васић је казао да истрагом у овом случају нису обухваћени само Делибашић и лидер СДП Оливер Ивановић већ и неке друге особе.

На јучерашњем првом појављивању пред међународним судијом Еулекса у Специјалном тужилаштву Косова у Приштини Делибашић се бранио ћутањем.

Check Also

СЛ подржала формирање владе у Приштини у циљу заштите спрског народа

“У циљу заштите интереса српског народа Српска листа данас је подржала формирање Владе у Приштини, …