Главна / Радио / Емисије / Општински час: Проф. др Љиљана Шубарић о досадашњим резултатима, изазовима, пројектима и проблемима наших суграђана

Општински час: Проф. др Љиљана Шубарић о досадашњим резултатима, изазовима, пројектима и проблемима наших суграђана

Нову сезону емисије „Општински час“ на Радио Грачаници отоврила је председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, са којом смо разговарали о досадашњим резултатима, изазовима, спроведеним и актуелнуим пројектима, као и  о проблемима наших суграђана.

„Наши приоритети били су унапређење и развој три области друштва, а то су: образовање, здравство и социјална заштита. Активно смо радили на завршетку започетих пројеката из ових сектора и покренули смо многе нове пројекте, не само из ових области, већ и из области инфраструктуре, пољопривреде и економског развоја“, истакла је Шубарић.

Она је напоменула да је за њу највећи изазов био, а и даље јесте успостављање апсолутне социјалне правде.

„ То је моје основно политичко и морално начело. Лично сматрам да се социјална правда у друштву мора и може остварити деловањем кроз различита поља и секторе“, нагласила је председница општине.

У оквиру дана отворених врата председница општине Грачаница до сада је разговарала са више од 400 наших суграђана. Шубарић је истакла да је 50% подељених једнократких помоћи управо резултат тих разговора, а једна трећина изнетих проблема до сада је решено.

„Највећи проблем наших грађана је проблем незапослености, иако општина као инстититуција не може да утиче на те процесе директно, наш је задатак да креирамо пословну климу како бисмо или привукли неког инвеститора или подстакли постојеће привреднике, посебно пољопривреднике“, казала је у емисији „Општински час“ председница општине Љиљана Шубарић и ексклузивно најавила да ће у општини Грачаница ускоро бити отворен конкурс за пријем већег броја радника у складу са административним процедурама које трају.

У општини Грачаница приводе се крају радови на неколико зграда у којима ће бити стамбено збринути социјално угрожени, расељени, повратници, породице са више деце и млади брачни парови. Социјална зграда у Грачаници имаће 36 станова, у Лапљем Селу у једној згради биће 44 стана, а у друге две по 4 стамбене јединице  и зграде  у Сувом Долу имаће укупно 34 стана у којима ће првенствено бити смештене породице које су живеле у колективном центру на Падалишту у Грачаници.

Шубарић је истакла да је општина Грачаница до сада спровела бројне инфраструктурне пројекте и да ће тим темпом наставити до краја ове, а и у наредној години и све то с циљем да се нашим суграђанима омогуће што бољи услови за живот.

Како би нашим најмлађима и ђацима побољшали услове боравка у обдаништима и школама, у години за нама отворен је Средњошколски центар, многе школе су реновиране, а завршени су и приведени су крају и радови на новој згради Обданишта у Грачаници. Председница општине поручује да општина наставља са константним улагањима у нашу будућност – децу.

„Потрудићемо се да све школе имају добро опремљене учионице и кабинете у складу са образовним профилом, да спортски полигони буду реконструисани тамо где је то потребно,  као и да све школе и вртићи буду снабдевани огревом за зиму“, нагласила је председница општине.

Поред многобројних пројеката који ће бити спроведени до краја ове и у току следеће године, председница општине је истакла да је један од битнијих решавање дугогодишњег проблема реке Грачанке у току кроз Лапље Село и Преоце.

“У питању је пројекат од 82 милиона евра који сам најавила пре неколико месеци, који ће заувек затворити ову тему. Направиће се велико постројење за прочишћавање воде при самом уливању реке Грачанке у Ситницу а пре тога, све црне и атмосферске воде биће колектором склоњене из наше Грачанке и то је начин на који ћемо решити овај велики проблем. Пројекат ће бити реализован у две фазе, а с обзиром на то да се спроводи још и у општинама Приштина, Косово Поље и Обилић, ми ћемо инсистирати да наша општина буде приоритет и да буде део прве фазе, како наши грађани не би дуже чекали на решење овог проблема”, нагласила је Шубарић.

Асфалтирање и уређење улица на територији Општине, уређење речних корита, уређења паркова, заврштек изградње стазе од улице Краљ Милутин до насеља Падалиште, изградња рентген кабинета у Грачаници, реконструкција спортско-омладинског комплекса у Грачаници, реновирање објекта у Лапљем Селу у којем је смештена Ковид болница, по речима председнице општине, само су неки од пројеката који ће бити спроведени у наредном периоду.

Емисију “Општински час” организује НВО Цетар за медије и економски развој у сарадњи са РТВ Грачаница.

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …