Главна / Друштво / Општински час: Драгиша Стојановић о лошим приносима, актуелним субвенцијама и како је поскупљење утицало на пољопривреду

Општински час: Драгиша Стојановић о лошим приносима, актуелним субвенцијама и како је поскупљење утицало на пољопривреду

У другој емисији „Општински час“ са Драгишом Стојановићем , директором Одељења за пољопривреду и  шумарство  општине Грачаница разговарали смо о томе колико је година била наклоњена овдашњим пољопривредницима, актуелним субвенцијама, као и о томе колико је поскупљење утицало на пољопривреду.

Наша општина је претежно руралног подручја због чега се наши мештани  углавном баве пољопривредом. Најразвијенија  грана пољопривреде  у нашој општини јесте  земљорадња, при чему људи углавном сеју житарице. Међутим, ова година  није била баш наклоњена ратарским културама, тако да су приноси знатно смањени.

„Ова година била је прилично лоша када је принос пшенице у питању, јер су услови били лоши од сетве до саме жетве. Година је била сушна, а и све је поскупело од семена до ђубрива, тако да се дошло у ситуацију да овдашњи пољопривредници нису могли да врате уложени новац, чак су многи били у минусу“, истакао је Стојановић и додао да је ситуација била нешто боља када је кукуруз у питању.

Тренутно се на територији општине Грачаница јесења сетва приводи крају, али је број засејаних површина знатно смањен, наглашава Стојановић.

„На све то утицало је подизање цена када су основне потребштине у питању, као и ниска откупна цена. То је разлог због кога су овдашњи пољопривредници, који су раније сејали по 10 хектара сада посејали максимално 3 хектара пшенице. Што  значи да би на пролеће требало да имамо више површина под кукурузом“, казао је Стојановић и додао да је раније било око 4.000 хектара под пшеницом а ове године, како ствари тренутно стоје, неће бити више од 2.000.

Поред  ратарства последњих година евидентно је повећан број оних који се баве воћарством.

„На територији наше општине све је више воћара и оних који се интересују за воћарске културе. Наши воћари су почели да брину о својим воћњацима и примењују све агротехничке мере, чак су многи ископали бунаре у воћњацима, како би их наводњавали, што је за сваку похвалу. Тренутно се људи баве узгојем  шљива, јабука и крушка. Морам да истакнем да су приноси воћа ове године на задовољавајућем нивоу, али многи плодови су оштећени због града који је средином лета задесио нашу територију“, истакао је Стојановић и додао да су након краће годишње паузе због ниске цене, овдашњи пољопривредници поново почели да се баве и садњом малина.

У општини Грачаница све је више младих пчелара, тако да је пчеларство тренутно постало врло актуелно, али Стојановић напомиње да сви пчелари треба строго да воде рачуна и на време третирају своје пчелињаке против  варое, јер је због ње током прошле године  страдало много пчелињих друштава.

Када је  сточарство у питању  Стојановић истиче да је оно последњих година запостављено и да је све мање људи који желе да се баве њиме.

Овдашњим пољопривредницима врло је значајно постојање Земљорадничке задруге, која се бави услужном делатношћу.

Када су субвенције у питању, ове године су мало промењени критеријуми, много је више оних који су конкурисали за тај вид помоћи.

„Исплата је у току, али људи морају бити стрпљиви јер  је више од 650 њих којима ће субвенције бити исплаћене и то ће се радити све до краја године“, напоменуо је Стојановић.

Општинско одељење за пољопривреду чине стручна лица која у сваком тренутнку могу да дају неопходне савете овдашњим пољопривредницима, а поред тога  Стојановић истиче и одличну сарадњу са Одељењем пољопривредног  факултета у Лапљем Селу.

Емисију “Општински час” организује НВО Цетар за медије и економски развој у сарадњи са РТВ Грачаница.

Check Also

Почело летње рачунање времена

Летње рачунање времена почело је ноћас померањем часовника за један сат унапред, са два на …