Главна / Вести / Косово и Метохија / Брисел: Београд и Приштина доставили одговоре на француско-немачки предлог

Брисел: Београд и Приштина доставили одговоре на француско-немачки предлог

Портпаролка ЕУ за спољне послове Набила Масрали појаснила је данас да су Београд и Приштина доставили одговоре на француско-немачки предлог за нормализацију односа.

Она је поводом изјаве високог представника за спољну политику ЕУ Жозепа Бореља да очекује реакцију Београда и Приштине о предлогу Немачке и Француске за нормализацију за Т а н ј у г  прецизирала да ће се наредних дана о томе разговарати са обе стране.

Масрали је рекла и да је „немачко-француски предлог био презентован Београду и Приштини да би направили конкретан и неповратан напредак на путу ка широкој реализацији нормализације односа”.

Она је нагласила да у току руске агресије у Украјини, не може бити тензија у Европи као и да се мора савладати перманентна криза и смање тензије између Београда и Приштине.

“У том контексту је Високи представник за спољну политику тражио од обе стране на направе брзи напредак око предлога и дао је мандат специјалном представнику Мирославу Лајчаку да продужи разговоре са странама. Ми позивамо обе стране да искористе ову прилику и да направе историјски корак у нормализацији односа, што је за њих кључно да би напредовали према ЕУ”, рекла је Масрали.

Комисија, каже Масрали, „не може да коментарише садржину тог документа и не може да каже више од тога што су већ јавно рекли председница Комисије и високи представник ЕУ”.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је јуче у Берлину да ЕК подржава немачко-француски предлог за решење косовског питања и да ће га интегрисати у дијалог.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчаком боравиће вечерас у Београду где ће се састати председникм Србије Александром Вучићем.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …