Главна / Друштво / Општински час: Јелена Стојановић о раду Одељења инспекције на територији општине Грачаница

Општински час: Јелена Стојановић о раду Одељења инспекције на територији општине Грачаница

У трећој емисији „Општински час“ са Јеленом Стојановић, директорицом Одељења инспекције општине Грачаница разговарали смо о раду овог Одељења у време пандемије корона вируса, као и о поштовању важећих прописа и казненим мерама за непоштовање иситих.

Одељење инспекције општине Грачаница у свом делокругу ангажмана има пет инспекцијских надзора, и то су тржишна инспекција, пољопривредна, заштитa животне средине, грађевинска инспекција, комунална инспекција или инспекција јавних служби, а санитарна инспекција је прошле године централизована и санитарни инспектор ради при агенцији за храну и ветерину, истакала је Стојановић.

„Инспектори наведених инспекцијских надзора дужни су да спроводе важеће законе, да одговоре на захтеве странака, да излазе на терен по пријави, да раде редовне и ванредне контроле, као и да поред савета о правилном пословању изричу казне и мере према физичким и правним лицима која су у прекршају, а све то зависи од врсте прекршаја, ситуације на терену и од саме процене инспектора“, рекла је Стојановић.

Одељење инспекције у претходне две године  током трајања вируса корона имало је посебно значајну улогу у заштити здравља овдашњег становништва и превенцији ширења вируса.

„У том периоду сви смо имали значајну улогу, кренувши од инспекције, преко полиције, здравствених радника и самих грађана и просто је било неопходно да сви заједно учествујемо у том процесу. Тај период је сада иза нас и ја могу да кажем да сам поносна на себе и своје колеге,  јер смо сви дали максимум и радили све што је било потребно како би се спречило ширење вируса. У периоду трајања пандемије подељено је више од 5.000 одлука о самоизолацији, урађено је више од 50 најава о преузимању тела преминулих од последица Ковида, као и инспектовање целог процеса a ту се мисли на пацијенте којима је било потребно даље лечење у неком здравственом центру ван Косова. Одлуке о самоизолацији је требало урадити, откуцати, поделити, адресирати, давати додатна објашњења нашим суграђанима, контролисати самоизолацију,  a све то требало je психофизички издржати. Морам да истакнем да су наши суграђани били доста дисциплиновани и да је из дела самоизолације било мањих прекршаја“, истакла је Стојановић и додала да током трајања пандемије и посебних услова понашања и пословања није било потребе за радикалнијим мерама јер су се донете мере у тим тренуцима углавном поштовале.

Стојановићева је истакла да је први и основни корак у пословању, без обзира на делатност, испуњавање минималних санитарно-техничких услова.

„Сви објекти у пословању на територији општине Грачаница су санитарно-хигијенски безбедни и  испуњавају све те неопходне услове. Пре него што отворите неки бизнис дужани сте да дођете у Одељење инспекције и поднесете захтев за излазак инспектора на терен. Што се редовне контроле објеката на терену тиче, она се врши два пута годишње, али и чешће по пријави конзумената и клијената кафића, ресторана, апотека, пекара и слично“, нагласила је директорица Одељења инспекције општине Грачаница и истакла да поред тога, Одељење инспекције организује и ноћне контроле служења алкохолних пића малолетним лицима.

Одељење инспекције општине Грачаница врло често апелује на мештане да поштују прописе када су паркинг зоне у питању, као и одлагање и паљење смећа и жетвених остатака. Стојановић истиче да се свест наших суграђана по том питању последњих година знатно променила и да је све мање оних који те прописе не поштују.  Она је напоменула и да је свако непоштовање прописа кажњиво и с тим у вези позвала све који примете да се исти не поштују то пријаве инспекцији, свакако уз одређене доказе како би инспекција могла да делује.

„Оно што је јако битно у раду инспекције јесте добра комуникација и исправно пословање. Ми ћемо се, као инспекција залагати  заједно са грађанима, конзументима и произвођачима да направимо једну композицију где ће свака страна у процесу, пословању, пријави и захтеву бити испоштована и процесуирана у случају прекршаја“, казала је Стојановић.

Она је напоменула да су приоритети Одељења инспекције општине Грачаница били, а биће и убудуће да на време одговоре на захтеве свих грађана у датој ситуацији, као и то да се трудe да сви, и појединачнo и колективно, поштују важеће законе и прописе.

Емисију “Општински час” организује НВО “Цетар за медије и економски развој” у сарадњи са РТВ Грачаница.

 

Check Also

Општина Грачаница и Дом здравља обележавају Светски дан оралног здравља

Дом здравља Грачаница у сарадњи са Општином Грачаница обележава Светски дан оралног здравља – 20. …