Главна / Вести / Косово и Метохија / Данас седница Савета безбедности УН о Косову

Данас седница Савета безбедности УН о Косову

savet_bezbednostiСавет безбедности Уједињених нација одржаће седницу на којој ће бити разматран редован тромесечни извештај генералног секретара Бан Кимуна о ситуацији на Косову и Метохији, а на којој ће говорити и премијер Србије Ивица Дачић.

Бан је у извештају, од 16. октобра до 20. јануара, оценио да је протеклу годину обележио значајан напредак на политичком плану који је кулминирао Бриселским споразумом Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, а да у 2014. години треба консолидовати постигнућа из дијалога на путу регионалног помирења, стабилности и напретка.

Генерални секретар УН је истакао успех избора који су одржани на Косову, укључујући и север, што, према његовим речима, отвара нову политичку динамику на том простору и води ка пуној имплементацији договора из Брисела и стварању Заједнице српских општина.

Бан је позвао међународну заједницу да охрабрује и активно подржава дијалог, као и да помаже новоизабране локалне скупштине и лидере на Косову, укључујући и оне на северу.

Генерални секретар УН је у извештају навео да су обе стране постигле напредак и у приближавању ка ЕУ, поздравивши одлуку Европског савета да започне приступне преговоре са Србијом.

“Поздрављам одлуку Европског савета да започне приступне преговоре са Србијом у јануару, и подршку који је дао преговорима о Стабилизацији и придруживају с Косовом. Разговори Београда и Приштине су били значајни за овај успех и наставиће да буду веома важни да се напредак који је постигнут одржи, упркос различитим тумачењима и тензијама на терену”, оценио је Бан.

Значајан напредак у домену полицијских структура на северу Косова треба да прати напредак у питањима правосуђа и других подручја владавине закона, навео је генерални секретар и позвао све стране да покажу “максималну флексибилност и спремност да се изађе у сусрет” у свом приступу.

Бановом извештају придодат је и извештај шефа Еулекса Бернда Борхарта који се тиче истраге у вези са трговином органима на Косову.

“Постигнут је добар напредак у истрази око трговине органима на Косову и тим који води тужилац Клинт Вилијамсон ради са властима ЕУ и и правосудним властима државама региона на решавању тог случаја”, оценио је он.

Наводи се да тужилац Клинт Вилијамсон наставља да сарађује с владама у ЕУ да би осигурао да његов тим буде у могућности да заврши независну и професионалну истрагу.

Check Also

СЛ подржала формирање владе у Приштини у циљу заштите спрског народа

“У циљу заштите интереса српског народа Српска листа данас је подржала формирање Владе у Приштини, …