Главна / Вести / Косово и Метохија / Гарић: Дошао је дан када ћемо сазнати да ли је ЕУ у стању да изађе на крај са Куртијем

Гарић: Дошао је дан када ћемо сазнати да ли је ЕУ у стању да изађе на крај са Куртијем

Главни и одговорни уредник сајта “Косово онлајн” Милош Гарић рекао је за РТС да је идеја разговора у Бриселу да кажњавање возача због таблица на северу КиМ не почне и да одлуке Аљбина Куртија о пререгистрацији на таблице РКС – не буде. Несхватљиво је, додаје Гарић, да Брисел и Вашингтон нису у стању да објасне једном човеку да је довољно да на таблицама стоји КС.

За 24 часа померена је одлука приштинских власти о наплати новчане казне за возаче који не пререгиструју возила.

И Европска унија и Сједињене Америчке Државе позивале су премијера привремених институција да одложи примену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски договор.

У Бриселу почиње састанак председника Александра Вучића и Куртија, односно разговор са високим званичником ЕУ Жозепом Борељом.

Милош Гарић, главни и одговорни уредник сајта Косово онлајн рекао је у Јутарњем програму РТС-а да је идеја разговора у Бриселу да кажњавање возача због таблица не почне и да те одлуке Аљбина Куртија о пререгистрацији на таблице РКС – не буде.

“Дошао је и тај дан када ће се неке ствари сазнати, пре свега да ли ЕУ у стању да изађе на крај са Аљбином Куртијем. Председник Вучић је отишао на тај разговор, биће тамо присутан, али главно тежиште је на Куртију и на томе да ли ће Борељ и Лајчак успети да са њим направе некакав договор који би гарантовао да не буде даљег подизања тензија и да не улазимо у неке сукобе од сутра када би по идеји Приштине требало да почне са применом казни – 150 евра за Србе на северу који нису своје регистарске таблице пребацили на РКС ознаке. Видећмо да ли је Курти неко ко ће успети и даље да пркоси том целом Западу, и Бриселу и Вашингтону”, истакао је Гарић.

Подсећа да је синоћ из Вашингтона стигло још једно саопштење са позивом да се пронађе решење, на било који начин да се спречи даља ескалација догађаја.

Исто тако, наводи Гарић, и Жозеп Борељ је издао саопштење где указује да је важно да се дође до решења које ће смирити тензије које неће бити у оном правцу како сада ствари иду и како то гура Курти.

Према његовим речима, политика Приштине према Србима је агресивна и са идејом кршења свих права Срба, због чега су изашли из привремених институција.

“Данас ћемо у Бриселу видети да ли држе своју реч, спроводе споразуме које су гарантовали, потписали, у цајтноту смо се нашли захваљујући и Бриселу и Вашингтону јер су дозволили Куртију да буде толико упоран и да инсистира на својим једностраним одлукама”, рекао је Гарић.

На дан када је требало да крене спровођење кажњавања Срба, поставља се питање, како каже Гарић, да ли ће бити у стању да са њим направе некакву врсту договора, који би гарантовао да Курти одустане од намере да се Срби кажњавају и да се та одлука, пре свега, укине, а не да се одложи.

Само одлагање те одлуке неће донети бог зна шта, ако Срби буду поново притискани да по сваку цену иду на РКС таблице – Срби на то неће пристати, подвукао је Гарић.

“Дошли смо у ситуацију да се због једног слова Р све ово збива, у вези са таблицама. Само када би Курти од Р одустао – то је република, он покушава ту државност лажну косовску да намеће, када би КС таблице биле Срби би то прихватили и то би био компромис”, наводи Гарић.

Несхватљиво је, додаје Гарић, да Брисел и Вашингтон нису у стању да објасне једном човеку да је довољно да на таблицама стоји КС, да не мора да буде Р, због чега ми долазимо у један положај где су сукоби скоро потпуно извесни ако Курти буде наставио да “гура” у том смеру.

“Тема Заједнице српских општина је много важнија од таблица, оне су техничко питање и показују намеру Куртијеву да инсистира на државности – Срби су рекли да не пристају и на томе се ствар сада дели – нећемо моћи даље док Курти не буде променио свој приступ”, закључио је Гарић.

Извор: РТС

Check Also

Одржан састанак са руководством фудбалских клубова са централног Kосова

Данас је на Спортском комплексу “Драган Џајић”у Грачаници одржан састанак са руководством фудбалских клубова са …