Главна / Некатегоризовано / Салијевић:Моја је обавеза да кажем да је тренутни положај Рома на Косову и даље тежак

Салијевић:Моја је обавеза да кажем да је тренутни положај Рома на Косову и даље тежак

„Без обзира шта ћете рећи, моја је обавеза да вам кажем да је тренутни положај Рома на Kосову веома тежак, како у политичком, тако и у економском, социјалном и културном погледу“, недавно је у свом ауторском тексту написао представник ромске заједнице Газмен Салијевић.

Заменик министра за заједнице и повратак Газмен Салијевић гостујући у јутарњем програму РТВ Грачаница истакао је да ромска заједница и даље живи тешко, али да се представници ромске заједнице који су недовољно заступљени у институцијама труде да се ситуација промени.

„Положај се ништа није променило и даље је тешко. Проблем није настао јуче, то је проблем који траје  тридесетак година.  Пуно је рада , улагања, одрицања , напора и инвестирања  у решавању проблема ромске заједнице. На позицију коју обављам свих ових година и сви моји сунароници радимо на решавању проблема ромске заједнице. Два кључна проблема ромске заједнице су инфраструктурни и запошљавање, то су два горућа проблема са којима се суочавамо .Надам се да ћемо до пролећа решити нека инфраструктурна питања које је покренула општина Грачаница унутар ромске заједнице.Што се тиче запошљавања то је највећи проблем и не може решити само општина Грачаница већ морају надлежне  институције радити  на запошљавању Рома. На територији општине Грачаница двадесетак је Рома,  који су завршили факултете и нажалост раде углавном у невладином сектору. Свест Рома о школовању се променио, имам информацију да више од стотину деце завршава средњу школу и сигуран сам да ће доста њих уписати факултете, то је подстрек за осталу децу да могу да се школују и да својим радом и упорношћу наставе даље. Председница општине Грачаница проф.др Љиљана Шубарић са својим сарадницима улаже напоре да се на све начине помогне ромској заједници и хвала на томе , јер једино заједно можемо покренути решавање проблема, не само Ромима већ тамо где је  потребна помоћ”.

Газмен је поручио младим људима да се образују и да стичу знање и да буду толерантни једни према другима.

“Драги пријатељи, да не би Роми у вашем перу или на екранима ваших рачунара били само улични певачи, просјаци, перачи на главним путавима ваших градова, приђите и упознајте нас! Дајте нам истинску и праву шансу, не ону коју морате да дате зарад којекаквих стандарда или неких међународних услова, већ човека ради”, део је из текста који је Газмен Салијевић написао о ромској заједници.

Check Also

Вучић: Ово је последње вече да се обраћам као председник СНС-а

изПредседник Александар Вучић рекао је на скупу “Србија наде”, да су нам јединство, заједништво и …