Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Два могућа исхода у Бриселу – разум или немири

Дачић: Два могућа исхода у Бриселу – разум или немири

Два су могућа исхода данашњих састанака у Бриселу, један да, ипак, превлада здрав разум, а други да дође до инцидената, изјавио је министар спољних полова Ивица Дачић, који се нада да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину.

“Јасно је ко може да иницира такве врсте инцидената и адреса за притиске је потпуно јасна. Да ли неко жели да се ти притисци усмере ка Приштини или не, то међународна заједница мора сама са собом да рашчисти”, рекао је Дачић за Т а н ј у г.

Изразио је наду да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину да не спроводи репресивне мере над српским народом, јер то, упозорио је, може довести до озбиљног нарушавања не само јавног реда и мира, него и регионалног мира и стабилности.

Каже и да је састанак у Бриселу на који се позива председник Србије, у оваквој ситуацији, потпуно непотребан, односно, ако је неко желео да направи притисак и спречи инциденте на КиМ, било је довољно да се само позове премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, с обзиром да је он страна која прави проблеме.

“Србија никада није одбијала дијалог и увек ћемо учествовати у свему томе. Ми се овде боримо да се примењује Бриселски споразум за разлику од Куртија који, не само да не жели да се примењује Бриселски споразум, него жели да се једностраним актима што више ситуација на терену искомпликује”, рекао је Дачић.

Нагласио је да је план Куртија да албанска страна зауме север КиМ, односно, да цео суверенитет, за који сматрају да је довољан за проглашење државе, прошире и на север, имајући у виду да то до сада није био случај.

Истакао је да, управо због таквог става Приштине, српски народ не схвата олако то што се дешава око таблица и оценио да је то још један од покушаја албанске стране да се на перфидан начин Срби натерају да признају тзв. Косово.

Подсетио је да албанска страна тера српске полицајце да примењују казне према сопственом народу, због чега је, додаје, и дошло до одлуке да Срби изађу из институција док се не повуче таква одлука, односно док се не крене у формирање заједнице српских општина како је предвиђено Бриселским споразумом.

Поручио је да Срби неће дозволити да буду жртве толератног односа међународне заједнице према, како је рекао, нечувеном понашању Куртија који гази не само потпис Приштине, него и потпис ЕУ.

Сматра да је Курти до сада показао да за њега не постоји ни ЕУ, ни Бриселски споразум, а ни западне велике силе, већ да га интересује само независност Косова по сваку цену.

“Највише људи желе оно што немају и за мене је такво понашање психолошки потпуно разумљиво. Далеко су они од тога, они не могу да добју више од 83 од 193 гласа у Генералној скупштини Уједињених нација”, закључио је Дачић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Одржан састанак са руководством фудбалских клубова са централног Kосова

Данас је на Спортском комплексу “Драган Џајић”у Грачаници одржан састанак са руководством фудбалских клубова са …