Главна / Вести / Косово и Метохија / Представници Канцеларије за КиМ обишли мештане Бабиног Моста и Прилужја

Представници Канцеларије за КиМ обишли мештане Бабиног Моста и Прилужја

Представници Канцеларије за Косово и Метохију током данашњег дана обишли су поплављена домаћинства у Бабином Мосту и мештане Прилужја, како би се уверили да је функционалан новоизграђени канал, који је спречио изливање Ситнице.

Канал Ибар-Лепенац, који пролази кроз Бабин Мост, а одводи воду од језера Газиводе до термоелектране у Обилићу, излио се  услед пуцања дна, при чему су поплављена четири домаћинства у овом месту.

“Вода је у налету носила све пред собом, чак и пут ка комшији. Попављена ми је била дневна соба, купатило, гаража и цело двориште. Ми смо испумпали воду из куће и двориште, али је причињена велика штета”, казао је и изјави за РТВ Грачаница мештанин Љубиша Славић.

У Бабином Мосту излила се и река Лаб, која је домаћинство Данић  оставила без воде за пиће.

“Река нам је поплавила хидрфор и ми тренутно немамо воду за пиће и ко зна када ће моћи тај проблем да се реши. Хвала Представницима Канцеларије за КиМ и Црвеном крсту који су нам донели воду”, истакла је Сузана Данић, која је нагласила да су у петочланој породица Данић у току припреме за крсну славу, што додатно отежава целокупна ситуација.

“Одмах смо грађанима притекли у помоћ правили заштитни зид џаковима са песком, а били смо принуђени машином да прокопамо једно двориште како бисмо воду спровели до поља и тако заштитили остала домаћинства. Плаћамо цену немара компаније “Ибар-Лепенац” јер је дно канала пукло пре два месеца, они су зауставили воду и само ставили џакове са песком а дно нису избетонирали”, истакао је председник Привременог органа општине Обилић, Горан Данчетовић и додао да је причињена штета велика.

Представници Канцеларије за КиМ и данас су на терену обилазили становништво угрожено поплавама и обећали помоћ у санирању последица.

“Синоћ смо обишли Кузмин код Косова Поља, данас смо поново на терен обишли смо Бабин Мост и Прилужје, а у плану је још и обилазак Осојане. После извештаја са терена  у сарадњи са председницима Привремених органа урадиће се детаљна анализа, процена и попис штете и са реалним потребама реализоваћемо неопходну помоћ становништву угроженом поплавама”, казао је Петар Недељковић, представник Канцеларије за КиМ.

Захваљујући каналу, који је пре две године направљен средствима Канцеларије за Косово и Метохију решен је проблем изливања Ситнице у Прилужју.

“Поред овог канала, који воду која услед великих падавина надолази од стране Лаба усмерава ка Ситници, очистили смо и све остале канале између Племетине и Прилужја. Захваљујући томе ниједна кућа није угрожена иако је Ситница надошла”, казао је Милан Костић, председник Привременог органа општине Вучитрн.

Иако се вода у  поплављеним подручјима већ повлачи,  становништво страхује да ће нове падавине поново проузроковати поплаве.

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …