Главна / Вести / Србија / Вучевић: Сарадња са Италијом у области одбране је развијена

Вучевић: Сарадња са Италијом у области одбране је развијена

Стратешко партнерство Србије и Италије додатно је ојачано снажном економском сарадњом, с обзиром да је Италија један од водећих инвеститора у Србији, рекао је министар одбране Милош Вучевић након  састанка са министром одбране Италије Гвидом Крозетоом.

Истичући да Србија остаје чврсто посвећена миру, стабилности и очувању дијалога, министар је рекао да постоји дубока забринутост због развоја ситуације на КиМ.

Вучевић је захвалио италијанским војницима који у оквиру КФОР имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница у јужној српској покрајини,истичући да су својим ангажовањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили снажно поверење српског становништва.

Он је позитивно оценио редовну комуникацију начелника Генералштаба Војске Србије са командантом КФОР, као и професионалност италијанских генерала, који су на дужности команданата ове операције од 2013. године.

Крозето је рекао да је поштовање међународних споразума темељни принцип који се мора поштовати и изразио намеру Италије да се снажније ангажује у политичком процесу који ће водити изналажењу заједничких решења.

Он је изразио подршку Италије процесу евроинтеграција наше земље, истичући да италијанска страна цени конструктивну улогу Србије у очувању мира и стабилности у региону Западног Балкана, и труд који званични Београд улаже у дијалогу са Приштином.

Крозето је потврдио наставак ангажовања Оружаних снага Италије у оквиру КФОР, с обзиром на то да је улога КФОР да буде непристрасни гарант мира и безбедности на КиМ.

Италијанска делегација ће, навео је Крозето, приликом посете Приштини пренети снажно противљење предузимању једностраних потеза и непоштовању међународних споразума од стране привремених институција самоуправе у Покрајини, што директно угрожава мир и стабилност у региону.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Тадић је у своје време систематски радио на политичком уништењу сопствене земље

“Сваки искрени патриота и Србин коме је Србија у срцу, могао је да буде поносан …