Главна / Вести / Србија / Састанак министра Вучевића са министром одбране Италије Крозетоом

Састанак министра Вучевића са министром одбране Италије Крозетоом

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Републике Италије Гвидом Крозетоом, који са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонијом Тајанијем борави у заједничкој посети нашој земљи.

Министар Вучевић захвалио је италијанском колеги на посети, указујући да је стратешко партнерство наше две земље додатно ојачано снажном економском сарадњом, будући да је Италија један од водећих инвеститора у Србији. Осим италијанске подршке евроинтеграцијама Републике Србије, нагласио је министар Вучевић, сарадња у области одбране је развијена и садржајна, уз реализацију великог броја активности.

Истичући да Србија остаје чврсто посвећена миру, стабилности и очувању дијалога, министар одбране рекао је да смо дубоко забринути развојем ситуације на Косову и Метохији. Он је захвалио италијанским војницима који, у оквиру КФОР, имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница у јужној српској покрајини, истакавши да су својим ангажовањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили снажно поверење српског становништва.

Министар одбране позитивно је оценио редовну комуникацију начелника Генералштаба Војске Србије са командантом КФОР, као и професионалност италијанских генерала, који су на дужности команданата ове операције од 2013. године.

Током данашњег састанка, министар Вучевић пренео је опредељење наше стране да се у наредном периоду настави са реализацијом активности у тежишним областима сарадње. Он је истакао значај заједничког учешћа у мултинационалним операцијама, посебно заједничког ангажмана у УН мисији у Либану (UNIFIL), што је круна билатералне сарадње у области одбране и од великог је војног и политичког значаја. Вучевић је подвукао да ће Војска Србије са својим војномедицинским капацитетима наставити са активном подршком напорима Републике Италије и Европске Уније у мисији EUTM Сомалија.

Министар Вучевић посебно је издвојио потребу заједничког изналажења могућности за интензивирање војноекономске и војнотехничке сарадње у обостраном интересу. За то, како је рекао, постоје значајни индустријски и научни потенцијали и указао на то да почетком следеће године предстоји и потписивање Техничког аранжмана између два министарства одбране о сарадњи у области борбене технике, наоружања и одбрамбене индустрије.

Министар Крозето, у отвореном и срдачном разговору током данашњег сусрета, истакао је да је поштовање међународних споразума темељни принцип који се мора поштовати и изразио намеру Републике Италије да се снажније ангажује у политичком процесу који ће водити изналажењу заједничких решења. Он је, такође, изразио подршку Италије процесу евроинтеграција наше земље, истичући да италијанска страна цени конструктивну улогу Србије у очувању мира и стабилности у региону Западног Балкана, као и труд који званични Београд улаже у дијалогу са Приштином.

Он је потврдио наставак ангажовања Оружаних снага Републике Италије у оквиру КФОР, с обзиром на то да је улога КФОР да буде непристрасни гарант мира и безбедности на Косову и Метохији. Крозето је најавио да ће италијанска делегација, приликом посете Приштини, пренети снажно противљење предузимању једностраних потеза и непоштовању међународних споразума од стране привремених институција самоуправе у Покрајини, што директно угрожава мир и стабилност у региону.

Италијански министар истакао је да, осим заједничког ангажмана у мултинационалним операцијама, од којих се посебно истичу операције у Либану и Сомалији, постоје могућности за унапређење и проширење сарадње и у другим областима, а нарочито у области војне индустрије кроз заједничке пројекте и трансфер технологије.

Министар Крозето захвалио је министру Вучевићу на данашњим разговорима о темама од заједничког интереса, и изразио наду да ће се и приликом наредног сусрета наставити разговори о даљој сарадњи.

Check Also

Фондација ‘Привредник’ стипендира студенте на КиМ

На иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију, Фондација “Привредник” од 2017. године стипендира најуспешније студенте …