Главна / Култура / У Приштинском храму обележена слава Свети Никола

У Приштинском храму обележена слава Свети Никола

Свечаном литургијом и сечењем славског колача у цркви Светог Николе у Приштини обележена је храмовна слава. Литургију је у препуном храму служио отац Иларион, игуман манастира Драганац уз саслужење приштинских свештеника Стеве Митрића и Дарка Маринковића.  У беседи након литургије  отац Иларион је казао да је сваки  дан новога живота овог храма сведочанство Васкрсења Христовог. „Без вере у васкрсење Христово не би могли да живимо нити да обнављамо наше светиње на Космету.Љубав Божија је велика  а ту љубав је носио и отац Николај чији спомен данас обележавамо и славимо, подсећајући се на дан преноса његових моштију које данас почивају у Барију.

Загорка Судимац која данас са породицом живи у Крагујевцу, једна је од протераних Срба из Приштине која једанас дошла да присуствује литургији, како је рекла,  у граду који је још увек за њу забрањен.  „ Дошла сам данас у свом граду у којем се сада осећам као туриста, а некада сам овде живела, радила и подизала своју децу коју сам и крстила у овој цркви.  Данас то више није онај исти град, град у коме сам живела, где ми је син сахрањен и једва чекам да одем да обиђем његов гроб јер више ни то не могу да учиним кад ја хоћу“, прича кроз јецај Загорка.

Зоран  Плећаш сада живи у Београду а некада давно је како каже са својим другарима овим улицама играо кликере и друге дечије игрице. „Приштина је данас град без душе, град коме је промењен лични опис. Изграђено је многхо стамбених објеката, тако да ми седа мој град личи на једну велику спаваону. Радује ме да је макар црква обновљена али  ватра је однела један од најлепших и јединствених иконостаса и на моју велику жалост то се не може никад вратити“ , каже Плећаш.

Након литургије и литије пресечен је и славски колач , а домаћин данашње славе Жарко Јоксимовић изразио је велико задовољство великим бројем верника који су данас дошли и присуствовали литургији. „ Памтим време када се овде поприлично тешко живело и када је било забрањено и дисати Србима у овом граду. Данас се овде чини ми се лакше дише, а лакше се дише зато што су данас ту Срби који су некад живели овде“, рекао је Јоксимовић у изјави датој новинарима.

Домаћин славе припремио је послужење и ручак  за све госте а део колача предао је Саши Ђокићу из Чаглавице који ће бити домаћин наредне године.

 

Check Also

Српска листа осуђује сваки вид угрожавања безбедности и позива грађане да не наседају на провокације

Српска листа осуђује сваки вид угрожавања безбедности без обзира са које стране долази, и позива …