Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници отворена изложба сликарке Маје Тодић

У Грачаници отворена изложба сликарке Маје Тодић

У галерији Дома културе Грачаница отворена је изложба слика академске сликарке Маје Тодић, која носи назив “Идентитети”.Ово је њена седма самостална изложба за коју каже да је веома поносна, јер како истиче “за уметника је највећа срећа кад се оствари у свом родном месту”.

” Као уметник који је рођен крај једне велике светиње као што је манастир Грачаница, мој први сусрет управо са уметношћу јесу фреске у манастиру и то је нешто најлепше што сам видела у свом раном детињству. Могу слободно да кажем да заиста фреске манастира Грачаница инспиришу сваког уметника који прође поред њих и готово ни један од њих који је застао поред њих а да није написао и неку песму или упио њену боју и искористио као инспирацију за своје слике”, каже сликарка Маја Тодић.

О изложби је на отварању говорио и књижевник Жарко Миленковић који је истакао да сликарка  своју изложбу није назвала у једнини, већ је именовала у множини- “Идентитети”.

“Идентитет разматран у једнини укида сваку даљу дискусију о било чему. Појединац је сведен на ту једну категорију и ван ње не може постојати.. Међутим, размишљати у множини о идентитетима значи мислити о појединцу као слободном бићу које припада себи и колективу”, казао је  Миленковић.

Он истиче да је сликарка Маја Тодић “изабравшин да ствара на простору богате традиције и културе, није ту традицију презрела, већ је прихватила”.

“Прихватајући Елиотовско осећање историје, Тодићева је у прошлости откривала садашње, а у садашњости прошло. Тако детаљи са фресака косовско-метохијских цркава живе на њеним платнима и са њеним модерним сликарским изразом чине кохерентну садржајност. Баш као што су фреске Грачанице чекале  вековима да открију своје боје, Тодићева на својим платнима користи живе топле боје,  које указују на радост живота, на непобедивост духа, насуптот свом  мраку у коме их је понекад стварала” рекао је Миленковић.

О Маји Тодић и њеном раду  говорио је и песник из Грачанице Ратко Поповић , који је истакао да је Маја била  запажена, као даровито дете и један од најбољих ученика још у основној школи .

“Маја је још тада показивала своју склоност ка ликовној уметности“, рекао је Поповић упоређујући младу сликарку са Надеждом Петровић”.

Велики број посетилаца, међу којима је била и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић, могао је да ужива у платнима топлих боја са мотивима  Грачанице, Патријаршије,  Газиместана…

Маја Тодић је рођена 1989. године у Приштини. Дипломирала је 2012. године на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, одсек Сликарство, у класи професора Зорана Фуруновића. Мастер студије је завршила 2015. године на истом факултету. Добитница је награде „Димитрије Поповић” за најуспешнијег младог ствараоца 2014. године коју додељује Дом културе Грачаница. Уредница је ликовних програма у Дому културе „Грачаница”. Селектор је ликовних колонија „Видовдан” и „Јесен у Призрену”. Селектор бројних групних изложби ствараоца са Косова и Метохије од којих издваја: „Безимени” изложба младих вајара Косова и Метохије.

Члан је уметничког савета и жирија за награду „Лонгин” за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности која се додељује у оквиру Видовданских свечаности.

Поставку изложбе сликарке Маје Тодић, љубитељи уметности моћи ће да виде у галерији Дома културе Грачаница до 26 децембра.

Покровитељ изложбе је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Привремени орган града Приштина и Општина Грачаница.

 

 

 

 

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …