Главна / Вести / Косово и Метохија / Премијера представе “Она која распушта војску” вечерас у Грачаници

Премијера представе “Она која распушта војску” вечерас у Грачаници

 Приштинског Народно позориште имаће вечерас премијеру нове представе под називом  “Она која распушта војску” у драматизацији и режији Бобана Скерлића, а по мотивима текста Аристофанове комедије “Лисистрата”.

на конеренцији за штампу одржаној данас, директор позоришта Предсраг Радоњић рекао је да ће представа бити подједнако уметнички снажна као и претходне које је режирао Скерлић и да ће обележити један део живота Нароидног позоришта Приштина.

Уметнички директор Ненад Тодоровић сматра да оно на чему приштинско народно позориште треба да инсистира је управо оваква врста комада.

“Аристофанов комад “Лисистрата” је један од базичних комада и темељних уметничких дела која је обележила читаву једну врсту уметности, од Аристофана, преко Гернике, па све до савремених писаца који се баве уметношћу против насиља и рата и сигурно је да је ово један од наших “шпицева” који се баве активно проблемима у којима живимо и њиховим последицама”, рекао је Тодоровић.

Режисер представе Бобан Скерлић истакао је да је , иако на  уметничку срећу ,  на нашу историјску жалост овај комад постао,  од тренутка када је одлучено да буде постављен  актуелнији, јер је свет сада у неизвесности од нуклеарне катаклизме и великог сукоба.

“Аристофан је пре 2433 године смислио тај утопистички концепт како да заустави ратове на земљи, ми смо то покушали и надам се успели да рекреирамо и да се, од онога што смо уградили додатно,  преиспитамо око разлога и последица тог подухвата”.

Глумци Тамара Томановић, Милан Васић и Бранко Бабовић имали су само лепе речи на рачун сарадње са редитељем Бобаном Скерлићем.

“Иако сам у неким моментима имала тренутке панике и страха да нећу испунити задатак, Скерлић је више веровао у мене него ја сама. Једва чекам да вечерас ми као екипа покажемо какав смо заправо ми ансамбл”рекла је  глумица Тамара Томановић, која ће у представи имати главну улогу.

Глумац Бранко Бабовић рекао је да кад Бобан Скерлић ради са глумцима они “земљу не додирују”.

“Са Бобаном Скерлићем ради се господски, без стреса, он обожава глумца и увек жели да усвоји савет сваког од нас,  уколико је то наравно у његовом концепту”, казао је Бабовић.

Глумац Милан Васић сматра да је направљена једна одлична представа са којом би Народно позориште Приштина могло да учествује и на неким позоришним фестивалима.

У представи играју: Тамара Томановић, Ивана Ковачевић, Александра Цуцић, Аника Грујић/Антонела Васић, Милица Буразер, Милена Божић, Сара Пејчић, Бранко Бабовић, Бојан Стојчетовић, Милан Васић, Небојша Ђорђевић и Никола Ђорђевић.

Сценограф је Горан Стојчетовић, костимографкиња Татјана Радишић, композиторка Ања Ђорђевић, асистент композитора и дизајнер звука је Владислав Рец, за сценски покрет је задужена Марта Бјелица, драматуршкиња је Кристина Ђуковић.

Цена карте је 250 динара.

Сав приход од продатих улазница биће прослеђен за лечење Саре Прљинчевић (15) која болује од акутне лимфобласне леукемије.

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …