Главна / Вести / Косово и Метохија / Представљена традиционална песма Горе у светлу савремених етномузиколошких истраживања

Представљена традиционална песма Горе у светлу савремених етномузиколошких истраживања

На трибини у Дому културе у Грачаници представљена је традиционална музика и песма Горе у светлу савремених етномузиколошких истраживања.

Изучавајући и проучавајући музику Горе, професорка са Катедре за етмомузикологију Сања Ранковић објавила је неколико научних радова, посебно везаних за горанско женско певање.

– То је једна моја анализа, шта је заправо традиционална музика Горе и Горанаца. Једна врста теорије музике тог локалног подручја говори о певању на глас, како га они зову, изводе га две жене, једна жена води. Оно што је специфично је да тај други глас пева изнад првог – објаснила је професорка Ранковић.

Необична и јединствена музика и песма Горе, традиционална за ово подручје, захваљујући тонским забелешкама, сачувана је од заборава.

– неке су песме заборављене потпуно, неке су у различитим верзијама зато што нису биле записане. Имамо једну исту песму у неколико верзија, али то не умањује њихову вредност. Захваљујем Соњи што су ове песме нотно записане, а поготово двојно певање које полако изумире. Млађе генерације све мање то знају – рекао је Зећир Зурапи, представник горанске заједнице.

Традиционална музика Горе, у светлу савремених етномузиколошких истраживања представљена је у Дому културе у Грачаници у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …