Главна / Друштво / Предузете мере за заштиту од вандализма новог православног гробља у Грачаници

Предузете мере за заштиту од вандализма новог православног гробља у Грачаници

У близини новог православног гробља у Грачаници, на локалитету познатом као Падалиште, налази се фарма стоке чији је власник Албанац. Са поседа који је, како у општини тврде, узурпиран јер је у процесу приватизације код надлежне агенције, комшија Албанац гробље користи за испашу стоке.

Након нарушавања општинске имовине и видних трагова вандализма на гробним местима реаговала је полиција и општинска инспекцијска служба.

„Обављен је један непријатан разговор у присуству полиције и одлучено је да ће полиција истог момента отворити налог, а да је комшија, односно фармер добио налог да за мање од 24 часа достави документацију, за коју тврди да има, и онда ћемо корак по корак поступати по закону“, навела је Јелена Стојановић, директорица Одељења за инспекцију општине Грачаница.

Ово није први пут да комшија Албанац користи гробље за испашу стоке.

„Засадили смо украсни багрем да спречимо стрварање дивљих депонија у близини гробља, али је његова стока све то уништила. Пре кратког времена засадили смо око 500 садница и црни бор што је такође уништено. Већ извесно време имамо проблема са њим и надам се да ћемо сада са инспекцијом и Агенцијом за приватизацију коначно наћи начин да решимо овај проблем“, рекао је Владица Трајковић, директор Јавних служби општине Грачаница.

На новом православном гробљу пре неколико месеци непозната лица су однели и жичану ограду у дужини око 100 метара. Како би се заштитило ново гробље на коме је већ више од 10 гробних места у плану је пројекат уређења.

„У следећој години планирамо пројекат вредаан 164.000 евра који подразумева уређење гробља у Грачаници и Лапљем селу. Што се тиче грачаничког гробља планирамо изградњу капеле и помоћних објеката, као и прилаз гробљу. Мислим да ћемо овим пројектом заштити гробове наших преминулих суграђана и општинску имовину“, нагласила је Љиљана Шубарић, председница општине Грачаница.

Са актуелном проблематиком новог гробља упознате су и друге надлежне институције.

 

 

 

 

Check Also

Почело летње рачунање времена

Летње рачунање времена почело је ноћас померањем часовника за један сат унапред, са два на …