Главна / Вести / Косово и Метохија / Под слоганом “После” у Грачаници почео једанаести “ГРАФЕСТ”

Под слоганом “После” у Грачаници почео једанаести “ГРАФЕСТ”

Под слоганом “После” у Грачаници је почео тродневни фестивал документарног филма ГРАФЕСТ. Фестивал је отворен филмом редитеља Горана Радовановића “чекајући Хандкеа”, којим се проблематизује питање за чoвека ГЕТА,  да ли постоји после или је његово после вечито сад.

Аутор првог  приказаног ревијалног филма је пре пројекције и званично означио почетак фестивала.

“Правити историју  значи правити дело које ће бити референтно за 50 година, за тумаче историјских догађања, нараавно уколико је дело значајно у естетском смислу. То је неки мој уметнички став и ја у то верујем чврсто”, рекао је Радовановић, изразивши задовољство што ће по први пут у животу отворити неки фестивал.

За такмичарски део естивала пријављено је 26 остварења, док је селекцију прошло 20 махом телевизијских орми.

“За мене као селектора је сваки филм који  дође у селекцију је невероватна информација о овим просторима. Пратим вести на свим могућим телевизијским каналима али не знам како овде људи живе, док не дођу илмови који треба да прођу селекцију за ГРАГЕСТ”, казала је селекторка фестивала Невена Матовић.

Такмичарски филмови биће приказани у три блока током три фестивалска дана, а победнике ће одлучити жири у сталном саставу- Светлана и Зоран Поповић, Ивана Вановац, Ђорђе Јевтић и аутор најбољег прошлогодишњег филма  Растко Шејић.

Фестивал организује Дом културе Грачаница уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …