Главна / Култура / Изложба “Идентитети” Маје Тодић у Дому културе у Грачаници до 26.децембра

Изложба “Идентитети” Маје Тодић у Дому културе у Грачаници до 26.децембра

У Грачаници је у последњој недељи новембра отворена изложба младе и врло талентоване уметнице са ових простора Маје Тодић. Њено стваралаштво од 2014. године па до данас представљено је грачаничкој публици на изложби у Галерији Дома културе и моћи ће да се погледа све до 26.децембра. Изложба носи назив “Идентитети”, а чини је 20 слика у техници акрила и уља на платну.

Непосредно после отварања изложбе Маја је била наша гошћа у Јутарњем програму РТВ Грачаница и том приликом је истакла да је презадовољна како је отварање протекло и да ће јој требати месеци да утисци те, за њу чаробне ноћи, слегну.

“Када бих гледала са стране као да није моја изложба у питању, мислим да је то био тренутак када је култура у нашој Грачаници добила пуноћу јер је изложба окупила много људи из различитих сфера живота. Дошли су представници цркве, општине, моји пријатељи, другови из школе, породица. Били су ту људи и из Прилужја, Косовског поморавља, игуман и братија манастира Св. Архангели код Призрена, али и људи из Грачанице који су део мог живота и који ме од самог почетка подржавају на чему сам им неизмерно захвална”, истакла је Тодићева.

Уметница и ауторка изложбе истиче да изложба представља спој модерне уметности и наше традиције и духовности, као и сву лепоту коју крије наша културна баштина.

“Ја сам покушала да ти фрагменти фресака из Пећке патријаршије, наше Грачанице и Високих Дечана добију неко другачије представљање кроз моје слике, али да опет задрже оно исконско и право како би људи на неки начин схватили да су то наши идентитети и да смо ми овде чувари нечег посебног – наших корена”, објашњава своје уметничко стварање Маја Тодић.

Тодићева је за сада добила позив да у току наредне године изложбу “Идентитети” представи публици у Новом Саду и Деспотовцу, до сада је излагала и у Косовској Митровици, Звечану, Суботици и Сомбору, a дела јој се налазе у Галеријама: Савремене ликовне уметности у Нишу, Факултета уметности Универзитета у Приштини, Галерија MMC Културни центар Нови Пазар, Дома културе Чачак, Галерија Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, Дома културе „Грачаница”.

Маја Тодић је рођена 1989. године у Приштини. Дипломирала је 2012. године на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, одсек Сликарство, у класи професора Зорана Фуруновића. Уредница је ликовних програма у Дому културе „Грачаница” и добитница награде „Димитрије Поповић” за најуспешнијег младог ствараоца 2014. године коју додељује Дом културе Грачаница.

Check Also

У Грачаници одржана свечана Светосавска академија

У великој сали Дома културе Грачаница одржана је свечана Светосавска академија. Свечана Светосавска академија одржана …