Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучевић: Инциденти на северу КиМ порука Србима да нису пожељни

Вучевић: Инциденти на северу КиМ порука Србима да нису пожељни

Министар одбране Милош Вучевић иyјавио је да Аљбин Курти низом инцидената на северу Косова и Метохије опет шаље поруку Србима – ви нисте овде пожељни и ми ћемо на силу спровести изборе 18. децембра. Све што ради Аљбин Курти и његова влада је усмерено да потпуно очисте косовско-метохијски простор од Срба, указује Вучевић.

Вучевић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да Аљбин Курти повлачи низ једностраних потеза који су усмерени на дестабилизацију и непоштовање свих споразума који су постигнути.

“Ово траје у континуитету, пре свега изазвано једностраним потезима администрације у Приштини. Нажалост и синоћ је било активација неколико топовских удара у Бошњачкој махали и Микронасељу односно да кажем најосетљивијем делу северне Косовске Митровице с обзиром на то да тамо има мешаног становништво и константно су присутне тензије”, наводи Вучевић.

Указује да је истрага у току.

“Видећемо шта се све тачно десило. Оно са чим наше службе располажу, оно што је нама доступно кроз проток информација јесте да нема повређених и није начињена нека већа материјална штета. Али некоме је очигледно одговарало да опет дође до тензија и просто не дозвољава се ни за милиметар, ни за секунд да се тај ниво тензије, напетости, могућности даље ескалације спусти на неки разумнији, нормалнији и рационалнији ниво и да се врати форма дијалога”, каже Вучевић.

Указује да је циљ свих циљева Аљбина Куртија да уплаши и протера Србе са Косова и Метохије.

“Аљбин Курти низом инцидената на северу Косова и Метохије опет шаље поруку Србима – ви нисте овде пожељни и ми ћемо на силу провести изборе 18. децембра. Све што ради Аљбин Курти и његова влада је усмерено да потпуно очисте косовско-метохијски простор од Срба. Он жели да протера Србе са КиМ”, каже Вучевић.

Наводи да Срби на КиМ живе у страху и да су годинама изложени неком виду притиска. “Ми морамо да разумем да тај амбијент за њих траје 23 године, да су уз мање или веће прекиде ,краће или дуже прекиде, константно изложени неким видовима притисак – ако није проблем лична карта онда су проблем таблице, ако нису проблем таблица онда је пореска контрола”.

Вучевић указује да је у току један вид притиска на породицу Петровић у Великој Хочи, где се већ данима држи у блокади њихова кућа, због сумње да се бави наводно илегалном производњом вина и ракије.

“Ево сад видите ову ову срамоту у Великој Хочи где им смета зато што неко производи ракију или вино, а није платио не знам акцизу или каву већ пореску обавезу па мора да да се примени сила. Њима је опкољена кућа данима. Они не дају Србима тамо да дишу”, указује Вучевић.

Истиче да је Србија посвећена миру и очувању стабилности. “И ми ћемо урадити да тако остане. Србији се не ратује. Нама је циљ да Србија остане мирна, нама је циљ да регион остане у миру и стабилности, али за мир и стабилност је потребна жеља и воља других страна, не само српске стране”.

Додаје да је Војска Србије најснажнији, најјачи гарант очувања суверенитета независности наше државе и најснажнији одвраћајући фактор за све оне који не желе добро.

“Не играмо се ратних игара, не играмо се неког јуначења, али неће бити ни Бљеска, ни Олује ни 17. март 2004. године”, поручује Вучевић.

Поводом уласка два џипа Кфора у двориште дечјег обданишта “Наша радост” у Лепосавићу министар наводи да можда може да разуме да је могуће да је заиста дошло до грешке око тактичког маневра Кфора.

“Ми верујемо да је Кфор свестан своје обавезе, он је гарант мира и безбедности и заштите свих грађана на КиМ”, каже министар.

Као добар потез оцењује одлазак председника Александра Вучића на Самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …