Главна / Друштво / Општински час: Александра Ђекић о урбанизацији Грачанице, асфалтирању улица, пројектима и плановима

Општински час: Александра Ђекић о урбанизацији Грачанице, асфалтирању улица, пројектима и плановима

У четвртој емисији „Општински час“ са директорицом Одељења за планирање, урбанизам и заштиту животне средине општине Грачаница Александром Ђекић разговарали смо о урбанизацији Грачанице, актуелном асфалтирању локалних улица, актуелним пројектима, легализацији и плановима за наредну годину.

„Тренутно је актуелно асфалтирање локалних улица, које ће трајати до краја ове, а са тим настављамо и у наредној години јер желимо да нашим суграђанима омогућимо пут до сваке куће“, казала је Ђекићева.

Она је нагласила да је до сада је урађено доста метара квадратних путева и асфалтирано доста улица у свим местима општине Грачаница.

„Оно што је последње у самој Грачаници урађено јесте асфалтирање и санација ударних рупа у дужини око 2.800 метара квадратних. Ради се, такође, на асфалтирању још пар локалних улица, а до краја године биће асфалтирано још по неколико улица у Добротину, Доњој и Горњој Гуштерици и Ливађу, и тиме завршавамо ову годину када је асфалтирање улица у питању“, истакла је Ђекић и додала да је и за следећу годину предвиђено асфалтирање и санација локалних путева и улица.

У Грачаници је до сада асфалтирано око 12 улица, као и неколико школских полигона и спортских терена, а Ђекићева напомиње да ово Одељење све ради у договору са локалним саветима, саслуша шта су потребе грађана и делује у том правцу.

„Тренутно радимо на још неколико пројеката који ће бити завршени до краја календарске године. Један од њих је стаза поред ОШ „Краљ Милутин“ до насеља Падалиште, а очекује се и завршетак радова на зградама за социјално становање у Лапљем Селу, где се спроводи друга фаза радова. У питању су две зграде са по четири стана. Такође, ради се на завршавању прве фазе радова на још две зграде за социјално становање у Лапљем Селу, као и на зградама у Сувом Долу где у две зграде има укупно 34 стана, који су намењени бившим становницима контејнерског насеља“, казала је директорица урбанизма и додала да је у току јавни позив за доделу грађевинског материјала и да сви заинтересовани могу да аплицирају, након чега ће општинска комисија на терену проверити чињенично стање и потом објавити ранг листу оних који испуњавају услове овог позива.

Општина Грачаница почетком децембра завршила је процес легализације.

„Петог децембра, како је законом било предвиђено, завршен је процес легализације и сада чекамо да се усвоје нацрти закона како би се легализација продужила. Имамо доста предатих захтева, то је процедура која траје и молим наше суграђане да буду стрпљиви, а сви они који нису до сада урадили легализацију својих објеката то ће моћи да ураде у наредном року, након усвајања тих нацрта закона и поновног продужења рока“, истакла је Ђекићева и додала да су врата општинског Одељења за урбанизам отворена свим нашим суграђанима за сва питања која имају.

Одељење за планирање, урбанизам и заштиту животне средине општине Грачаница наставиће и у наредној години да ради на урбанизацији наше општине.

Емисију “Општински час” организује НВО “Цетар за медије и економски развој” у сарадњи са РТВ Грачаница.

Check Also

Почело летње рачунање времена

Летње рачунање времена почело је ноћас померањем часовника за један сат унапред, са два на …