Главна / Вести / Косово и Метохија / Шубарић примила делегацију Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, у току тестирање деце

Шубарић примила делегацију Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, у току тестирање деце

Један од приоритета општине Грачаница је  развој спорта, па се тим поводом у тродневној посети Грачаници налази делегација Покрајинског завода за спорт и медицину спорта из Новог Сада, која ће током дана обавити тестирање преко стотину деце узраста од 10 до 14 година.

Делегација Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, предвођена директором др Данијелом Жупићем, синоћ је у Дому културе у Грачаници одржала предавање, а добродошлицу и пријатан боравак пожелела им је председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.

Она је казала да Општина Грачаница високо цени посвећеност институција, организација и клубова да помогну нашим тимовима и младим спортским надама да стекну искуство, веру у себе и успех и да одрже добру здраву спортску кондицију.

„Покрајински завод за спорт и медицину спорта из Новог Сада посетом Грачаници и активностима које овде спроводи показује управо ту посвећеност, јер искуство и знање које ће нашим тренерима и нашим омладинцима пренети биће  од великог значаја у даљем развоју спорта на територији наше општине, посебно јер се дотиче здравља и везе међу свим актерима спортских тренинга, посебно када је реч о контроли тренираности спортиста која до сада од постојања наше општине није спроведена од стране стручних служби“, казала је председница Шубарић.

Председница Шубарић је казала да посета Покрајинског завода за спорт и медицину спорта представља наставак започете сарадње и да верује да ће се она продубити кроз размену искустава и неопходном медицинском едукацијом у спорту.

„Желим да знате да сте увек добро дошли, а ми обећавамо да ћемо као локална самоуправа наставити да системски бринемо о развоју и рекреативног и такмичарског спорта и да ћемо на том путу одржавати стечена пријатељства без којих и наш труд ни резултати не би били целовити“, рекла је Шубарић.

Истакала је да локална самоуправа свесрдно подржава спорт и спортске манифестације и све оно што доприноси напретку наше општине, спорта и окупљању младих.

Једна од делатности Покрајинског завода за спорт и медицину спорта је периодично праћење стања физичких способности деце, омладине и одраслих.

О овој, али и другим делатностима Завода, попут значаја тестирања у спорту, оспособљавању тренера, на јучерашњем предавању говорили су директор др Данијел Жупић, др Бранко Ђукић, Михаило Милетић, психолог Снежана Вујановић и Лана Радишић из туристичко-спортско-рекреативног локалитета „Летенка“.

Тестирање младих спортиста

Другог дана посете Грачаници, екипа стручњака Покрајинског завода за спорт и медицину спорта обавиће теренско тестирање деце узраста од 10 до 14 година, односно децу која су у периоду живота када се најбрже развијају.

На основу резултата, а пре свега на основу моторичких способности, добиће се тачни подаци о предиспозицијама детета за одређени спорт.

На Спортском комплексу „Драган Џајић“ у Грачаници у току је испитивање око стотинак деце из неколико Школа фудбала. Поподне у Средњошколском центру у Лапљем Селу обавиће се тестирање каратиста и одбојкаша. Сви тестови се обављају уз претходну сагласност родитеља.

Посету и тестирање организовало је општинско Одељење за омладину и спорт, на челу са директором Душаном Цвејићем.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …