Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић разговарао са Девенпортом о последњим дешавањима на Косову и Метохији

Петковић разговарао са Девенпортом о последњим дешавањима на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са шефом Мисије ОЕБС на Косову и Метохији Мајклом Давенпортом о тренутној безбедносној ситуацији у покрајини, са посебним освртом на последње догађаје и синхронизоване притиске на српски народ јужно и северно од Ибра.

Петковић је оценио да Приштина једностраним и нелегалним потезима промовише огољено насиље над Србима и прети да им укине сва људска, грађанска и политичка права.

Петковић је подсетио на јучерашње догађаје, указавши на ситуацију у Великој Хочи, где су припадници РОСУ и Царинске управе привремених приштинских институција отели 42.000 литара вина од породице Петровић, док је за то време Росу полиција са оклопним возилима и ратним наоружањем упала у  вртић у Лепосавићу док су деца спавала, што је недопустиво, истакао је Петар Петковић.

 

“Да Приштина жели инциденте и да на сваки начин изазива нову кризу, доказ је и синоћно слање 300-350 косовских полицајаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима у Косовску Митровицу”, оценио је Петар Петковић и подсетио на недавни упад косовске полиције са дугим цевима у просторије општина на северу КиМ,  док се у Тирани одржавао Самит ЕУ – Западни Балкан..

“Права српског народа на КиМ погажена су и именовањем Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак Привремених институција самоуправе у Приштини”, рекао је Петковић, указавши на чињеницу да је на последњим изборима на КиМ листа коју је креирао Рашић освојила само 0,173 одсто гласова.

“Све наведено показује да Приштина противправним и насилним акцијама припрема окупацију севера Косова и Метохије и прави простор да насилно наметне одржавање противправних избора, које Курти жели да спроведе у четири општине на северу Косова и Метохије”, подвукао је директор Петковић.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …