Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучевић: За дијалог потребна воља више страна

Вучевић: За дијалог потребна воља више страна

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да ће Србија заштити суверенитет и безбедност свих својих грађана, као и да је посвећена дијалогу, али да је за њега потребна воља више страна.

Вучевић је, за ТВ Пинк, рекао да ће Србија урадити и потез више да се сачува мир, и нађе политички договор како би се избегла ескалација.

“За то је потребна воља више страна. Модератори дијалога Београда и Приштине су често на страни Приштине. Ситуација је напета, врло напета, на КиМ је запаљива атмосфера”, рекао је он.

Министар верује да ће Срби бити мудри и одговорни, и да неће насести на провокације, како би се избегао сукоб. “Не плашимо се, али тражимо заустављање терора над Србима, кроз политички дијалог. Албин Курти жели да створи услове да је немогућ опстанак Срба на КиМ”, рекао је Вучевић и додао да Курти зато стално отвара нове кризе.

Објаснио је да Курти прави амбијент да Срби кажу да не могу више тамо да опстану, јер их не чува ни ЕУЛЕКС, ни КФОР. “КФОР је неутралан, али тако да размишља како да се уклоне барикаде. Сви се баве последицама, а треба да се баве узроцима. Откуд страх код Срба и очај да изађу на барикаде. Нек дође Борељ да им се обрати, па да му кажу што су изашли на улице, мука их натерала”, рекао је Вучевић.

Он очекује да ухапшеног Дејана Пантић данас изведу пред тужиоца и да се види која му дела стављају на терет, пошто је Приштина до сада три пута мењала разлоге хапшења. “Јуче је малтретиран радник обезбеђења на Газиводима Костић. Кидали су српске заставе. Фестивал лицемерја је да КФОР тврди да није било упада на Газиводе”, рекао је он.

Коментаришући изјаву шефице немачке дипломатије да ће бити одбијен захтев Србије за слање дела снага на КиМ по резолуцији 1244, Вучевић је приметио да она себи даје за право да прејудицира одлуку, пре него што је Србија послала захтев. “Спремни смо апсолутно да пошаљемо снаге. Србија због стања на терену тражи да се активира та клаузула резолуције СБ УН и тако сачува безбедност Срба, и српске имовине, цркава и манастира”, рекао је министар одбране.

Оценио је да због реалности на терену Србија има право да тражимо активирање те клаузуле. “Да ли ће дозволити, то ћемо да видимо. На нама је да радимо све што је у складу са међународним правом, да тиме не показујемо жељу за сукобом, него за смиривањем и наставком дијалога”, рекао је.

Вучевић је истакао да је порука Србије да јој неко из међународне заједнице каже који је споразум тачно на снази, да ли Кумановски, резолуција 1244, Бриселски или Вашингтонски.

“Приштина не поштује ниједан када су у питању њене обавезе, а делом ни међународна заједница не поштује”, оценио је.

Вучевић се нада ће бити памети и одлучности у ЕУЛЕКС-у и КФОР-у да не дозволе уклањење барикада на силу. “То је пут, којим не би волели да се крећемо. Нико не зна куда то може да нас одведе. Тим блокираним путевима, се готово искључиво креће српска заједница”, рекао је.

Оценио је да је сваки долазак приштинске полиције у српске општине на северу, без сагласности српских градоначелника, рушење Бриселског споразума, а тако и оног што је гарантовала ЕУ.

Наводи да својим деловањем Рада Трајковић угрожава Србе на КиМ, и да она није жртва, те осудио опозицију у централној Србији која пристаје на наратив да су Срби са севера криминалци.

“Добили смо обавештајне податке да постоји неки план, да се екстремисти Албанци преобуку у цивилно, нападну ЕУЛЕКС или КФОР и да то буде приказано као напад Срба. Зато је важно да наш народ буде до максимума миран, да не наседа на провокације, да деморкатски брани своја права. Да ураде све што могу да избегну сукоб”, рекао је Вучевић.

Казао је да Курти жели да створи атмосферу да протера србе, или да буде да су Срби испровоцирали сукобе.

Говорећи о изјавама западних сила, оценио је да амбасадор САД Кристофер Хил има коректне изјаве, док по немачкој шефици дипломатије и европском комесару Борељу, испада да су Срби криви што нису напустили места где живе.

Вучевић је поручио да се Србија не игра, те да није без потеза и стратегије шта да ради у свим ситуацијама. “Ако то неко мисли, неозбиљан је. Знамо шта радимо у сваком трену и ситуацији, само гледамо да то води ка политичком резговору, а не ка сукобу”, рекао је Вучевић.

Поручио је да то не значи да је Србија слаба и неодлучна, и да не би реаговала, у складу са резолуцијом УН и по свим важећим споразумима.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Јовановић: Ухапшен сам грешком, све време сам мислио на породицу

Бивши полицајац Миљан Јовановић који је недавно ухапшен па пуштен на административном прелазу Јариње, описао …