Главна / Друштво / Општински час: Владица Трајковић о актуелним пројектима, одржавњу путева и плановима

Општински час: Владица Трајковић о актуелним пројектима, одржавњу путева и плановима

У петој емисији „Општински час“ са директором Одељења јавних служби и ванредне ситуације Владицом Трајковић разговарали смо о актуелним пројектима, одржавњу путева у предстојећим зимским месецима, као и о плановима за идућу годину.

„У сарадњи са компанијом за одржавање путева општина Грачаница је за предстојећу зимску сезону обезбедила довољне количине ризле и соли и спремно дочекује зиму“, поручио је Трајковић и истакао да Одељењу јавних служби ЈКП „Екологија“ помаже у чишћењу пешачких стаза и локланих улица од снега.

Поред одржавања путева екипе овог одељења су током целе године биле на терену и поред редовних обавеза, помагали мештанима када год се за то указала потреба.

„Било је неколико случајева када су наше екипе излазиле на терен како би помогле нашим мештанима који су због неприлагођене брзине или лоших гума у зимским условима скретали са пута у канале. На срећу није било пуно таквих ситуација, а наше екипе су и такве случајеве решавале брзо и ефикасно“, казао је Трајковић.

Такође, екипе Јавних служби у претходном периоду помагале су нашим мештанима и код проблема са запушеном канализацијом, и са изношењем смећа, и са евентуалним пожарима.

У години за нама ово Одељење радило је на одржавању јавне расвете, а за идућу годину у плану је осветљавање Грачанице, односно постављање уличних светиљки у улицама у којима их нема.

„Поред тога, у сарадњи са Одељењем са урбанизама, попуњавањем ударних рупа санирали смо путеве на нашој територији; са Одељењем за инспекцију радили смо на спречавању стварања дивљих депонија, а са Екологијом смо уклањали новонастале“, истакао је Трајковић и апеловао на наше мештане да буду одговорнији према својој животној средини.

„У сарадњи са немачком организацијом ГИЗ радимо на петогодишњем плану управљања отпадом, а са УСАИД-ом радимо на обезбеђивању нових контејнера и пластичних канти за смеће у којима ћемо сортирати отпад. У питању је пилот пројекат чија ће имплементација почети у току наредне године, а који предвиђа одвајање отпада у посебним кантама ради лакше рециклаже. У тај пројекат биће укључене и нефорамалне групе Рома, Ашкалија и Егишћана које се баве прикупљањем сировина на терену“.

У наредној години Одељење за јавне службе и ванредне ситуације општине Грачаница настгавља са редовним активностима, а поред тога радиће се и на решавању водоснабдевања у Батусу, јер је то једино насеље које нема воду за пиће.  Радиће се и даље на чишћењу речних корита и дугорочном решавању проблема са Грачанком, а предвиђено је да се и даље ради на санацији мостова.

„Надамо се да ће у току наредне године бити завршена и два велика пројекта које спроводимо у сарадњи са Кедсом, а у оквиру којих се ради на замени старе електро мреже из правца Ливађа, Доње и Горње Гуштерице и Добротина, која је мештанима стварала велике проблеме. Слична ситуација је и у Грачаници из правца Кишнице, где је поставњен нови, једним делом подземни, далековод“, истакао је Трајковић.

У свим областима које Јавне службе покривају, Трајковић напомимње да су у плану даље реконструкције, доградње и побољшање комуналних услуга на терену, како би грађанима све било на дохват руке и у много бољој ситуацији него што је до сада било.

Емисију “Општински час” организује НВО “Цетар за медије и економски развој” у сарадњи са РТВ Грачаница.

Check Also

Општина Грачаница и Дом здравља обележавају Светски дан оралног здравља

Дом здравља Грачаница у сарадњи са Општином Грачаница обележава Светски дан оралног здравља – 20. …