Главна / Некатегоризовано / Протест код Звечана, Срби на северу КиМ 13 дана на барикадама преноси РТС

Протест код Звечана, Срби на северу КиМ 13 дана на барикадама преноси РТС

Барикаде Срба на северу КиМ улази у 13. дан. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге косовске полиције. У месту Рударе на северу Косова и Метохије почео је велики протест Срба. Уочи протеста, косовска полиција поставила је блокаде на магистралном путу.

Зорица Јовановић: Свако дете има право на слободу и мир

Зорица Јовановић, директорка предшколске установе “Наша радост” у Лепосавићу истакла је у обраћању присутнима да су се данас окупили зарад деце, како би она могла да живе у миру.

“Као неко ко ради са децом од првих корака до поласка у школу, ко се бави васпитањем и образовањем, знам да свако дете има право на слободу, на мир, на слободу говора и образовања, на своје пријатеље и да сва та права морају да се поштују. А да ли се та права данас поштују? Сведоци смо да дете данас не може да изађе у двориште, а да не чује сирене на улицама”, указала је Јовановићева.

Ми смо, каже, одрастали са разним народима и њих смо прихватили. “Томе данас учимо и нашу децу, они уче по моделу, на примеру, градећи и тако систем вредности о томе шта је добро, пожељно”, додаје Јовановићева.

“Такође, учимо их да одрастају са децом и других националности, других вероисповести, јер сматрамо да је то нешто што је исправно и шта је здраво за њих”, поручила је директорка предшколске установе “Наша радост”.

Др Драгиша Миловић: Остаћемо на КиМ, имамо снаге да издржимо

Доктор Драгиша Миловић, бивши градоначелник Звечана, рекао је да су последња претња Приштине да се барикаде могу уклонити и помињење људских жртава нешто што Србе на КиМ застрашује.

“Поруке које долазе из Приштине нису поруке мира, заједничког живота, да ова тешка ситуација деескалира. Напротив, поруке стижу у виду хапшења, терора”, рекао је Миловић.

Истиче да хапшења имају само једну сврху – да се застраше преостали Срби на КиМ.

“Да би се осећали да нисмо сигурни и да напустимо вековна огњишта”, рекао је Миловић и додао да Срби овим скупом показују да ће остати на КиМ и да имају снаге да издрже.

“Желимо да нас неко чује – ове барикаде су одговор на то насиље на оно што Курти и његова влада раде”, рекао је Миловић.

Зато су се, истиче, данас у Рудару окупили и медицински радници, и судије, и пољопривредници, ђаци, просветари…

“Да пошаљемо поруку свету, нашој јавности, ми нисмо терористи, никакве оружане банде, ми смо грађани који хоће да живе са својом децом на вековним огњиштима”, рекао је Миловић.

Кфору, Умнику и Еулексу поручује да Срби траже заштиту од терора, прогона, од неоснованих хапшења…

“Да се ти спискови на коме се налазе Срби наводно за угрожавање уставног поретка Косова, да се уклоне”, рекао је Миловић и указао на то да су на северу КиМ изграђене и нелегалне базе.

Поручио је и да су Срби са КиМ најугроженији народ у Европи у 21. веку.

“Народ коме су ускраћена основна људска права, који се прогони, да се оптужени проглашавају криви без суда, народ којем се пале цркве”, рекао је Миловић.

Истакао је да се срећа једног народа не сме градити на несрећи другог народа, те да Срби морају остати сложни и стрпљиви.

“Наше најјаче оружје су мирна демократска борба, верујемо у ту борбу, у подршку наше државе Србије”, рекао је Миловић.

Никола Кабашић: Морамо стати у једна фронт, међународна заједница је инертна

Никола Кабашић, бивши судија Вишег суда је рекао да је дошао да као правник објасни народу која су све права и стандарди прекршени на КиМ, али не само у случају Дејана Пантића.

“Разговарајући са вама, видео сам да долазите из Штрпца, Грачанице али су муке и проблеми исти”, обратио се Кабашић окупљенима у Рудару.

“Влада на КиМ је почела инстицуцинални обрачун са Србима, различитом комбинацијом хибирдног рата и интитуциналног покушава да прогна Србе”, рекао је он.

Не треба вама нико да објашњава како који закон значи, поручио је Кабашић и додао да нема претреса аутомобила ако нема налога, а у стварности се дешава другачије.

Према његовим речима, пример Дејана Пантића је најгрубље изигравање закона на КиМ.

“Дошао сам да кажем неколико ствари. Ово је био тренутак када сви ми без обзира ко припада којој политичкој опцији треба да будемо заједно, да наше размирице заборавимо и да станемо у један фронт, у одбрану права Дејана Пантића и остлаих Себа чија су права угрожена”, истакао је Кабашић.

Немамо личну сигурност јер се свако од нас налази се на списку који циркулише, напомиње он.

Последњих годину дана речи криминалац, терориста се везују за Србина. Боримо се против српских терориста – тако нас дехуманизују и свака борба против нас је легална што се њих тиче, каже он.

Цитирао је оснивача америчке државе, Џеферсона који каже – да када направда постане закон отпор постаје обавеза, али какав отпор – који је домократски и ненасилан, који ће указивати на нашу одлучност, да смо солидарни једни према другима.

Ми сви да скренемо пажњу међународној заједници која је инертна и незаинтересована. Она ћути. Или кажите нешто или идите, напомиње Кабашић.

Од вас очекујемо конкретне акције и оцене, да ли ово што се дешава са Пантићем испуњава стандарде, упитао је Кабашић.

“Порука ово нису барикаде – два, три камиона и аутобуса, ми смо са Албанцима живели. Није било сукоба у Бошњачкој махали, имамо проблем са владом у Приштини, са специјалним тужиоцем, Курти у Прагу држи заставу где је Велика Албанија и ником ништа, каже Кабашић.

Порука барикаде нису проблем већ је проблем између Срба и косовске владе, то су менталне барикаде, то су недемократске барикаде који имају у својој глави, каже Кабашић.

Предраг Пантић: Мој отац је крив само зато што је Србин

Предраг Пантић, син ухапшеног Дејана Пантића захвалио је присутнима на подршци и истакао да су барикаде постављене оног тренутка када је његов отац ухапшен, када је његовој мајци речено да иде на кратки информативни разговор и да ће брзо бити пуштен кући.

“Али ове барикаде нису постављене само због мог оца. Мој отац је кап која је прелила чашу у мору једностраних потеза, хапшења и малтретирања српског народа”, указао је Пантић.

Предраг Пантић је истакао да је његов отац Дејан крив само зато што је Србин.

“Зато што целога живота живи овде, зато што нема ни једну мрљу каријеру, ни једну тачку у досијеу, зато што је извео своју децу на пут и што живи један нормалан пензионерски живот са својом женом. Крив је само зато што је Србин”, рекао је Пантић.

Народ је, истиче, у његовом оцу препознао себе и видео да на његовом месту сутра могу бити њихова деца, њихови родитељи.

“Зато су, као и годинама уназад, као последња опција изашли на барикаде у нади да ће стати на пут политичком прогону Срба на овим просторима”, додаје Пантић.

Навео је да је 13. дан откако нема никакав контакт са њим.

“Зашто мом оцу не дају један позив да нам он каже да је добро и да има терапију која му следује као срчаном болеснику. Зашто бар нашим браниоцима не дају да га виде кратко и да га посете. Ово је кршење свих основних људских права у 21. веку у сред Европе”, поручио је Пантић у обраћању окупљенима.

Извор: РТС,фотографије Мрежа Мост

Check Also

Вучић: Ово је последње вече да се обраћам као председник СНС-а

изПредседник Александар Вучић рекао је на скупу “Србија наде”, да су нам јединство, заједништво и …