Главна / Радио / Емисије / Општински час: Александар Поповић о функционисању Одељења за здравство и здравственим установама

Општински час: Александар Поповић о функционисању Одељења за здравство и здравственим установама

У шестој, последњој емисији ове сезоне “Општински час” на таласима Радио Грачанице са директором Одељења за здравство и социјалну заштиту општине Грачаница Александром Поповићем, разговарали смо о пандемији корона вируса-изазову на који је наше здравство успешно одговорило, као и о раду овдашњих здравствених установа и континуираној помоћи коју им општина пружа.

“Ситуација са корона вирусом изненадила је цео свет, па самим тим и нас овде, али морам да кажем да сам врло задовољан како смо превазишли ту ситуацију након готово две и по године борбе. Задовољан сам свим здравственим радницима јер је и њих та пандемија затекла, али су они спремно одговорили на све изазове у шта сам се уверио и као пацијент јер сам неколико дана лежао у Ковид болници у Лапљем Селу”, истакао је Поповић и нагласио да је терапија свим пацијентима оболелим од Ковида 19 била доступна током трајања пандемије.

Он је нагласио да није било лако, али да је сада та ситуација превазиђена и напоменуо да је поносан на све наше здравствене установе и раднике. Када су донације у питању општина Грачаница константно пружа неопходну помоћ примарним и секундарним здравственим установама на територији општине, а све то уз помоћ многобројних пријатеља и организација.

“Општинско Одељење за здравство и социјалну заштиту је ту да пружи логистичку и сваку другу врсту помоћи овдашњим здравственим установама. Општина то ради из свог буџета и уз помоћ донација многобројних међународних невладиних организација, а та помоћ огледа се у донацији веома вредних и битних апарата овдашњим болницама и домовима здравља”, истакао је Поповић и напоменуо да ће општина наставити да помаже овдашње здравствене установе.

Поред вредних донација, општина је својим средствима реновирала и неколико локалних амбулатни, а једна од њих је амбуланта у Батусу,  која није реновирана од своје изградње.

У оквиру Одељења за здравство и социјалну заштиту општине Грачаница функционишу Дијагностички центар и Дом за старе на Падалишту.

“У дијагностичком центру у Грачаници могу се урадити комплет лабораторијске анализе. Овај центар функционише врло добро а то говори и податак да је до 1. децембра текуће године кроз дијагностички центар прошло 6.138 пацијаната, а пружено је 52.400 услуга. Поред лабораторије, ту постоји и Одељење физијатрије које је нашим пацијентима до сада пружило преко 16.000 услуга. Морам да нагласим да је наша општина једина са српском већином добила пункт за вакцинацију где је дато 1.300 антиковид вакцина прве дозе, другом дозом вакцинисано је 1.023 пацијента и трећу дозу примила су  43 пацијента”, истакао је Поповић и додао да овај центар пружа и услуге специјалистичких прегледа.

Поповић је нагласио да је ово Одељење спровело и кампању  превенције рака дојке, а у дијагностичком центру постоји и мамограф, који је једини у српским срединама јужно од Ибра.

Када је Дом за стара лица у питању он је под ингиренцијом општине Грачаница од 2016.године, а стара лица у њему имају неопходну здравствену негу и помоћ.

“Капацитет дома је десет лица, а тренутно је ту смештено седам корисника. Услови у Дому су веома добри и оно што је битно јесте да сви наши корисници у њему имају двадесетчетворочасовни здравстевни надзор, терапију и храну”, казао је Поповић и додао да за боравак у Дому морају бити испуњени одређени услови, а један од њих је да лице нема биолошких потомака.

Одељење за здравство и социјалну заштиту општине Грачаница у наредној години наставиће у континуитету  да пружа неопходну помоћ и подршку здравственим установама, да олакшају рад здравственим радницима, а самим тим и становниоштву да добију што боље услуге.

И ову сезону емисије “Општински час” организовала је  НВО “Цетар за медије и економски развој” у сарадњи са РТВ Грачаница.

Check Also

Општински час: Драгиша Стојановић о лошим приносима, актуелним субвенцијама и како је поскупљење утицало на пољопривреду

У другој емисији „Општински час“ са Драгишом Стојановићем , директором Одељења за пољопривреду и  шумарство …