Главна / Вести / Косово и Метохија / Боцан-Харченко: Ситуација на КиМ на ивици сукоба, снажан став Београда одговара томе

Боцан-Харченко: Ситуација на КиМ на ивици сукоба, снажан став Београда одговара томе

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је ситуација на КиМ опасна и напета и да се налази на ивици ширег сукоба и нагласио да снажан став председника Србије апсолутно одговара дешавањима на терену.

“Снажан став председника Србије, министра одбране, у складу је са ситуацијом, одбрамбене снаге на најавишем нивоу спремности апсолутно одговарају ситуацији на терену”, рекао је Боцан-Храченко за Т а н ј у г  на питање да прокоментарише ситуацију у покрајини.

Амбасадор је подсетио да његову оцену ситуације на КиМ деле и Москва и јуче ју је саопштила и званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

“Ситуација је веома опасна, напета и налази се на ивици ширих сукоба, и према нашем мишљењу описује и одражва сва дешавања на терену и око Косова”, рекао је он и додао да увек постоји нада да ће се наћи решење за ситуацију, али да и поред размишљања не види аргумент у прилог очекивања, који би ојачали ту наду.

Руски амбасадор подсећа да Приштина ради оно што ради и не крије своје намере – а у ширем смислу то је жеља да успостави контролу на северу Косова над српским срединама и срединама са претежно српским становништвом.

“То је увек била машта Приштине, али сад сматрају да је дошло време за реализацију”, оценио је амбасадор и додао да сада имају задатак да успоставе контролу у српским срединама и да Београд призна Косово у политчком и геополитчком смислу.

Амбасадор је нагласио да је поптуно разумљиво да Приштина ужива подршку запада без обзира на то што говоре. Како је додао то потврђују и делима.

“Приштина је у најтежим данима супротстављања две стране и пораста тензија предала захев за чланство у ЕУ. Сада није важно да ли ће захтев имати исход у ближој или даљој будућности’, рекао је он и подсетио да је свима познато да подношењу и прихватању захтева претходи веома тежак поступак испуњавања захтева ЕУ.

Он сматра да се ради о охрабривању Приштине, јер уз предају захтева за чланство иде и поступак визне либерализације.

“Што се тиче САД, познато је од раније ако би Вашингтон желело да направи сада веома неопходан притисак на Приштину, да би обуставила потезе, то би учинили, а ако не учине дају им зелено светло”, оценио је Боцан Харченко.

Забрана патријарху да оде на КиМ ван граница разума

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко оценио је данас као апсолутно неприхватљиву одлуку Приштине да патријарху СПЦ Порфирију забрани одлазак на Косово, а која се, како сматра, уклапа у њихову намеру да се забрани или уништи православље.

“Забрана патријарху да оде на српске светиње на КиМ је ван сваких граница разума”, рекао је Боцан-Харченко и додао да је важно да се говори и о узроцима и разлозима за такву ситуацију.

Као агресивно понашање Приштине, оценио је то што је од патријарха тражено да да антисрпске изјаве.

“У питању је потез којим Приштина жели да се забрани или потпуно уништи православље и српске цркве на КиМ”, рекао је он.

Боцан-Харченко је нагласио да је важно да се вратимо на узроке и разлоге таквог стања.

“Немогућност ЕУ да обавља и води разговор који би били плодни и са неким резултатом, то је потпуни крах Бриселских преговора”, рекао је руски амбасадор Боцан-Харченко.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Спутник

Check Also

Одржан састанак са руководством фудбалских клубова са централног Kосова

Данас је на Спортском комплексу “Драган Џајић”у Грачаници одржан састанак са руководством фудбалских клубова са …