Главна / Вести / Косово и Метохија / Министарство културе: Намера Приштине да кућу Џафера Деве прогласи центром за културу фалсификовање историје

Министарство културе: Намера Приштине да кућу Џафера Деве прогласи центром за културу фалсификовање историје

Поводом најава да Приштина истрајава у намери да кућу озлоглашеног нацистичког злочинца из Другог светског рата Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици прогласи центром за културу, Министарство културе Републике Србије најоштрије осуђује такве пројекте фалсификовања историје и промовисања злочина и насиља, наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се наводи да пројекти ревизионизма и слављења фашизма, који су на упозорење Министарства културе наишли на јасну осуду и од стране међународне заједнице и посебно Европске уније, представљају праву слику о опредељености Приштине за даље подривање могућности суживота на Косову и Метохији.

“У питању је истовремено још једна од активности којима Приштина брутално злоупотребљава име културе за агресивне и безобзирне пројекте који са културом немају никакве везе. Не само да је реч о покушају рехабилитације фашистичког злочинца, већ истовремено и јасан доказ о томе на чему Приштина покушава да гради своју квазидржавност”, наводи Министарство културе.

Министарство напомиње да реч о озлоглашеном нацистичком колаборационисти, који је био активан у формирању СС дивизије “Скендер-бег”, познатом по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом, градоначелнику Митровице у време Другог светског рата и министру унутрашњих послова Албаније за време окупације у време Другог светског рата, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године.

“Подсећамо да је и високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ у одговору Министарству културе поводом упозорења на оваква дешавања, нагласио да Европска унија снажно осуђује антисемитизам и ксенофобију и све њене манифестације, укључујући растућу нетолеранцију и нетрпељивост према етничким мањинама и рањивим заједницама”, стоји у саопштењу Министарства културе.

Извор: РТС

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …