Главна / Вести / Србија / Петковић: Важно је да наш народ сачува јединство, само тако смо довољно снажни да пребродимо све изазове

Петковић: Важно је да наш народ сачува јединство, само тако смо довољно снажни да пребродимо све изазове

,,Курти је проблематичан и идеолошки и карактерно и као такав је сам по себи довољан да произведе дестабилизацију, а нашем народу желим да кажем да је важно да наставе да чувају јединство јер смо само тако довољно снажни да пребродимо све изазове”, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић за Информер.

 

,,Пред Србима на КиМ је још једна година пуна изазова јер Куртију мир није светиња као нама”, рекао је Петковић.

Срби са КиМ ће Божић ипак дочекати код куће, склонили су барикаде, јасно рекли да желе мир? Да ли очекујете нове провокације Приштине и у предстојећој години?

,,Ми се боримо за мир и надамо се да ће наш народ празнике дочекати у миру и код својих кућа, а што се провокација Приштине тиче, то никада не знате јер је Курти спреман на све. Куртију мир није светиња као нама.

Данас у Пришитини имамо једну конфликтну и милитантну власт која ствара огроман међуетнички јаз, тако да су све то фактори који ће пред наш народ стављати изазове и у наредној години. Али, док год су Срби на КиМ јединствени и док год имају јасну и снажну подршку своје државе Србије и председника Александра Вучића, моћи ћемо да заједно победимо сваки изазов.

То се видело и на примеру српског мирног отпора на барикада, када се глас нашег народа коначно чуо и на западу. Након тога су и уз нашу даноноћну дипломатску борбу уследиле гаранције ЕУ, САД и Кфора да нема листа за хапшење Срба са барикада, да КБС не може на север Косова и Метохије без сагласности Кфора и представника Срба са севера, а Дејан Пантић ће празнике дочекати у загрљају сина и супруге код своје куће, док настављамо да се боримо за Аџића и Трајковића. У тренутку када је све било на ивици сукоба, добили смо највише што смо могли, сачували смо животе нашег народа и обезбедили мир”, нагласио је Петковић.

Курти је прешао све здраворазумске границе и сваким новим потезом навлачи гнев српског народа. Да ли мислите да он то ради дириговано или једноставно сам мисли да показује неку силу?

,,Изјаве појединих представника западних држава у Приштини током кризе коју смо имали претходних седмица јасно потврђују да између Куртија и појединих центара моћи у Европи постоји синхронизација. Да се разумемо, Курти је проблематичан и идеолошки и карактерно и као такав је сам по себи довољан да произведе дестабилизацију.

Међутим, права опасност настаје када у том послу делује у сагласју са појединим спонзорима самопроглашеног „Косова“, јер онда га је теже обуздати”, истиче директор Канцеларије за КиМ.

Да ли је у оваквим околностима, какве су сада, наставак дијалога могућ?

,,Србија је увек отворена за дијалог, јер принципијелно смо на позицији да је боље и сто година преговарати, него имати један дан сукоба на терену. Приштина се безброј пута показала као некредибилан и вероломан учесник у дијалогу, и оправдано је поставити питање смисла таквих разговора, међутим алтернатива дијалогу јесу једнострани потези, сукоби, дестабилизација… Ми имамо јасан став да је оснивање Заједнице српских општина неопходно решити да бисмо могли да наставимо дијалог и нормализацију односа јер тиме између осталог, бранимо и смисао дијалога који се годинама одвија уз посредовање ЕУ”, подвлачи Петковић.

Да ли је могуће очекивати да ће Кфор одговорити на захтев Србије о повратку до 1.000 припадника безбедносних снага на КиМ у складу са Резолуцијом 1244?

,,Србија је захтев поднела на формалан начин команданту Кфора, у складу са Резолуцијом 1244 и обавеза Кфора је да нам одговоре. Иако нисмо наивни какав ће одговор бити, одлука о слању захтева је сама по себи веома зачајна јер је у складу са међународним правом, али и свим међународним обавезама државе Србије.

Наш захтев темељи се на међународном праву, а право на повратак до хиљаду припадника наших безбедносних снага на КиМ није арбитрарно питање, односно нема простора за двоумљење да ли је наш захтев основан или не. У Резолуцији 1244 јасно и недвосмислено таква обавеза постоји. Наш захтев је дакле законит, али је истовремено и оправдан, јер догађаји на терену показали су да Срби све више и све чешће постају жртве самовоље и зулума Приштине и Куртијевог терора.

Много су Срби пропатили у присуству Кфора тако да је крајње време да Кфор испуни свој мандат и заштити српски народ. Ако он то неће или не може, има ко хоће! Уверен сам да би присуство наших снага на терену допринело миру, безбедности српског народа и укупној стабилности на КиМ,каже Петковић.

Шта бисте пожелели Србима на КиМ у Новој Години?

,,Нашој браћи и сестрама на КиМ желим да истом снагом, вољом и вером наставе да граде будућност за себе и своју децу, а ми ћемо увек бити уз њих, раме уз раме.

Наш народ више од две деценије де факто живи у условима ванредног стања и много тога су претурили преко својих леђа и мир јесте оно што насушно желе.

Нашем народу желим да кажем да је важно да наставе да чувају јединство јер смо само тако довољно снажни да пребродимо све изазове. Али, изнад свега желим им мир, да свако дете има миран сан, да ниједан родитељ не стрепи када дете пошаље у вртић или школу. То су суштинске ствари и за тај мир ћемо наставити да се боримо иако је свима јасно да то не зависи само од нас”, закључује директор Канцеларије за КИМ.

Извор: Информер / ТВ Мост

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …