Главна / Политика / Брнабић: Амбициозни планови за 2023. годину, најважније преокренути тренд у наталитету
BRNABIC AMCHAM REZULTATI

Брнабић: Амбициозни планови за 2023. годину, најважније преокренути тренд у наталитету

BRNABIC AMCHAM REZULTATI

Влада Србије за 2023. годину има амбициозне планове, а како каже премијерка Србије Ана Брнабић, први и најважнији циљ биће покушај да се преокрене тренд у наталитету, док ће други приротет остати даљи раст животног стандарда грађана.

Брнабић у новогодишњем интервјуу за Тањуг каже да су планови углавном слични онима који су били и раније, а које је поставио Александар Вучић као премијер 2014. године јер, како додаје, све владе од тада до данас су владе континуитета.

“На првом месту је даљи раст животног стандарда наших људи, континуирани раст плата и пензија”, каже премијерка.

Наводи да је посебно поносна на то што је Србија успела да упркос тешким временима које су проузроковале пандемија корона вируса 2020. и 2021. и рат на истоку Европе 2022, да као једна од ретких земаља на европском континенту има одржив и континуирани раст плата и пензија.

“И то остаје приоритет. Желимо да и у 2023. имамо и даље раст плата и пензија, да идемо ка ономе што смо поставили као циљ, да до 2026. године имамо просечну плату од 1.000 евра и просечну пензију од 500 евра”, каже Бранабићева.

За 2023. годину, према премијеркиним речима, први и најважнији циљ је да покушају још више да преокрену тренд у наталитету и да уложе не само више новца, већ да се више и говори о томе, да се утроши више времена и енергије у пронаталитетну политику.

“Та два циља су оно за шта се боримо, та два циља ће у будућности значити јачу Србију”, истакла је она.

Премијерка каже да се наставља са великим капиталним инфраструктуралним пројектима и у том смислу наводи да до 2024. године треба да се заврши брза пруга до границе са Мађарском. Након што партнери из Мађарске заврше свој део, истиче, до 2025. године требало би да будемо у могућности да идемо брзим возом између Београда и Будимпеште.

“То је другачија перспектива за све нас, али и другачији начин на који се повезујемо са нашим пријатељима и партнерима у Мађарској”, навела је премијерка.

Додаје да би до краја 2023. године требало да буду завршени и пројекти као што је ауто-пут до Пожеге, затим ауто-пут до Крушевца и обилазница око Београда. Премијерка се изузетно радује почетку изградње капиталног пројекта у науци, а то је БИО4 кампус.

“То је оно што ће означити Србију као центар овог дела Европе у наукама будућности – биотехнологија, биомедицина, биоинформатика и биодиверзитет, и до септембра то треба да почнемо да градимо, као и да наставимо са улагањима у научно – технолошке паркове”, каже Брнабићева.

Указује да је управо то оно што омогућава да млади људи остају у Србији, да се многи млади људи из иностранства и дијаспоре врате у Србију. Како каже, гради се и нови научно-технолошки парк у Крушевцу.

“Крушевац је то заслужио, имају огромне потенцијале, показали су да вреде да уложимо у научно-технолошки парк. Време је да кренемо и у фазу 2 – даље проширење научно – технолошких паркова у Београду, Чачку и Нишу. Ти паркови су нам већ пуни и раније него што је ико од нас могао да замисли и време је да кренемо да градимо нове. То је нека нова перспектива, нова другачија Србија и то је нешто чиме се сви поносимо”, навела је премијерка.

Када је реч о изазовима са којима ће се Влада Србије суочавати у 2023. године, осим нестабилности на Косову и Метохији, премијерка каже да ће се прелити из 2022. у ову годину, што значи да ће самим тим што дуже трају бити све тежи.

“Очекујем да се настави рат у Украјини, што ће значити даље изазове у сваком смислу, пре свега енергетском и још тежу зиму у 2023. години за коју се ми већ спремамо, за коју смо започели припреме, али такође велике изазове за нашу економију због рецесије у неким европским економијама за које смо ми директно везани. Тако да ће даље слабљење неких европских економија или земаља ЕУ у том економском смислу значити много изазова за нас”, навела је премијерка.

Наводећи да очекује и додатан опрез код инвеститора, Брнабићева каже да је 2022. година била апсолутно рекордна по приливу страних директних инвестиција, те да је све више енергије потребно да би се тај тренд и наставио.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучевић: У приштинској Скупштини се славе терористи и ратни злочинци које су чак и њихови ментори послали на суђење

Министар одбране Србије Милош Вучевић поручио је да се, док председника Александра Вучића очекују састанци …