Главна / Вести / Косово и Метохија / Вебер: ЗСО дефинисати ревидирањем споразума Београда и Приштине

Вебер: ЗСО дефинисати ревидирањем споразума Београда и Приштине

Немачки аналитичар Бодо Вебер, заговорник “косовске независности” сматра да је проблем са формирањем Заједнице српских општина на Косову и Метохији то што је ЕУ избегла да кроз два потписана споразума дефинише њену суштину и да зато они треба да се ревидирају, као и да то питање мора да се реши кроз преговоре о “коначном, свеобухватном споразуму”.

Вебер је у интервјуу за Албанијан пост навео да је проблем и што је ЗСО у “основи моноетничка”, као и да због тога споразуми Београда и Приштине морају да буду “делимично ревидирани, ако не формално, онда де факто”.

“Када је потписан споразум 2013. године и када је Београд у основи прихватио независно Косово, Заједница српских општина је дата као симболичан гест Београду, као нешто што би Београду теоретски олакшало да Србима каже да ће ипак завршити на Косову. Проблем је што је ЕУ избегла да кроз два споразума, један из 2013. и други у августу 2015, дефинише суштину”, навео је Вебер.

Он сматра да како је дијалог клизио у кризу, не само да је питање Заједнице заустављено, већ је то и био разлог зашто је дијалог застао. “Да ствар буде гора, предвиђени моноетнички механизми у споразуму су у супротности са Европском конвенцијом о људским правима, односно принципом недискриминације. То значи, не само да се мора дефинисати питање Заједнице, њених овлашћења, већ ће у суштини морати да буду два споразума делимично ревидирана, ако не формално, онда де факто”, рекао је Вебер за Албанијан пост.

Све наведено, по његовом мишљењу, може да се уради “само у оквиру преговора о коначном, свеобухватном споразуму” за потпуну нормализацију односа између Београда и Приштине, који “подразумева и формално признање” такозваног Косова од стране Србије.

Немачки аналитичар сматра и да је пропала политика премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се са Србима на Косову и Метохији води директно дијалог “одоздо према горе” без Србије.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …