Главна / Вести / Косово и Метохија / Крећу припреме за Божић- воће,вино,жито, бадњак и посна храна

Крећу припреме за Божић- воће,вино,жито, бадњак и посна храна

Припреме за најрадоснији хришћански празник на централном Kосову почињу одмах након Нове године. Међутим, када дође до куповине воћа и припремања хране, јасно је да је Божић пред вратима.Домаћице у кухињи воде главну реч, тако да је уочи Божића посна храна обавезна, а за сам празник трпеза је пуна „свега и свачега“.

Припремају се  разна јела. За  Бадње вече  припремају се посна јела, риба, посан пасуљ, сарма, пита, воће. На вече Божића имамо обичаје попут `певкања`уношења сламе, док се  за дан Божића припремамо прасеће печење, чесницу, колаче. Ујутру долазе положајници и славимо са гостима

По бадњак иде домаћин са мушком децом из куће. Понесу вино и жито и пресеку бадњак, радују се.Пожељно је да први положајник буде мушко дете, али последњих година то и није правило.

Улице Грачанице су уочи Божића пуне продаваца, продају се воће, вино, бундеве, посађено жито, али и бадњак.

За литар вина ове године треба издвојити  250 динара,док цена воћа на пијаци у Грачаници се креће слично као и у многим маркетима,а цене осталог воћа, за  јабуке 90 динара, крушке 180 динара, мандарине од 100 до 150 динара, за ананас треба издвојити 250 динра, кестен 420 динара, банане до 150 динара, цена смокви је различита јер има више врста , до је цена ораха  око 400 динара.

 

 

На сточној пијаци у Грачаници, цена прасади се креће 3е по килограму или 360 динара.

 

 

 

 

 

 

Суграђани се из године у годину одлучују да купе и украсно жито за које је потребно издвојити од 120 до 600 динара у цвећари Орхидеја у Грачаници.  Последњих година се може купити и бадњак на бадњи дан, прошле године цена Бадњака се кретала од 100 до 300 динара,а највеће дрво је било 500 динара.

 

 

 

 

 

 

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и представља један од највећих хришћанских празника. Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а верници се поздрављају речима “Христос се роди”, а отпоздрављају са “Ваистину се роди”.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …