Главна / Вести / Косово и Метохија / Више специјалних изасланика долази у Србију после Божића – тема разговора КиМ

Више специјалних изасланика долази у Србију после Божића – тема разговора КиМ

После Божића очекује се долазак у Србију више изасланика кључних западних држава, како би се појачао притисак и убрзало решавање питања Косова и Метохије, пишу данашње Новости.

Наводе да се међу првима који ће доћи очекују Габријел Ескобар, Мирослав Лајчак, Јенс Плетнер и Емануел Бон. Очекује се здружена посета специјалних изасланика Вашингтона и Брисела, Ескобара и Лајчака, са изасланицима Париза и Берлина, Боном и Плетнером.

Лист пише да се емисарима запада жури јер се ближи годишњица почетка рата у Украјини, 24. фебруар, која је у неформалним дипломатским круговима постављена као рок када би Београд и Приштина требало бар да се договоре око скица будућег споразума о нормализацији односа. Тај документ званични Београд сматра неприхватљивим јер у својој сржи има признавање лажне државе, односно тражи се да Србија не блокира пријем Приштине у Уједињене нације, наводе Новости.

Поред америчко-европске четворке, није искључено да у наредном периоду у Београд дође још један изасланик земаља Квинте, јер и Велика Британија такође има изасланика за Западни Балкан Стјуарта Пича. Своје изасланике за регион имају и Словенија и Грчка, а изасланик Владе Немачке је и Емануел Зарацин.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …