Главна / Вести / Србија / Спремни смо да разговарамо о безброј компромисних решења, али не на понижења; Чекамо десето повлачење признања тзв.Косова

Спремни смо да разговарамо о безброј компромисних решења, али не на понижења; Чекамо десето повлачење признања тзв.Косова

Кад год би неко понудио решење за КиМ, убили би гласника и здрав разум, пре него што би било ко размислио шта је то што  је добро за нашу земљу, изјавио је данас председник Александар Вучић и поручио да је Србија увек спремна за разговоре о безброј компромисних решења, али не и понижења Србије и српског народа на КиМ.

Он је тако на годишњој конференцији одговрио на питање новинара које решење Србија има и шта би Србија поводом најновијег немачко – француског предлога могла да стави на сто, ако дође до новог дијалога.

“Тако да се ми држимо свог Устава, а за све остало спремни смо да разговарамо о безброј компромисних решења, али морају да буду компромисна решења, а не понижења за Србију и српски народ на КиМ”, истакао је Вучић.

На питање на који начин криза на КиМ утиче на Аљбина Куртија, да ли ће бити избора на КиМ и да ли би криза могла да утиче на његов евентуални пад, Вучић је рекао да у то неће да се меша.

“Што се тиче Куртија, не мешам се, колика год да је њихова жеља да смене мене, до сада се пет преговарача променило у Приштини, а један је  остао у централној Србији. Увек су они, како су неки медији преносили, били успешни и побеђивали ме и растурали, како кажу. Само што је народ у централној Србији био много задовојнији него онај у Приштини”, одговорио је Вучић.

Нормално да буде још Немаца на КиМ, а није да буде мало Срба

Председник Србије Александар Вучић, коментаришући то што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тражио појачање НАТО трупа на КиМ, оценио је да је интересантно то да је  нормално да буде још више Немаца на Косову, али није нормално да буде мало Срба.

“Интересантно је то што је нормално да дође још мало Немаца на Косово, али није нормално да дође мало Срба на Косово. Ми сви треба да кажемо да је то нормално, паметно, да нас не би неко клепио по ушима и сви знате да сам у праву”, рекао је Вучић на годишњој конференцији одговарајући на питања новинара.

Упутио је контрапитање Куртију зашто зове НАТО када је толико јак, као и што није ушао на север када је тако јак.

“Што 20 дана не можеш да уђеш и разбијеш барикаде када си тако јак, него си знао…, ајде да даље не говорим”, додао је председник.

Чекамо десето повлачење призања тзв. Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су пред Србијом тешки изазови што се тиче Косова и Метохије и истакао да  је девет земаља повукло признање тзв. Косова, а да се чека и десета.

Вучић је на годишњој конференцији истакао да  чак 106 земаја не признаје независност тзв. Косова,  84 недовсмислено признаје, а три државе “нису начисто”.

“Имамо девет које су повукле признања – Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Малдиви, Света Луција, чекамо десету”, рекао је Вучић.

Он је додао да су пред Србијом тешки изазови по питању КиМ.

“Желили смо мир, на једновите јаде смо га сачували. Ниједног секунда никога нисмо провоцирали, осим ако неко не каже да је провокација то што Косово и Метохију или наше грађане на КиМ не доживљавамо као наше држављане, наше суграђане, или што то доживљавамо као територију Републике Србије у складу са нашим Уставом Републике Србије”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија није направила ниједан инцидент и да није повукла ниједан једнострани потез.

“Свог Устава нећемо да се стидимо и свог народа нећемо да се стидимо, напротив поносићемо се. Ми не можемо да се супротставимо великим силама, мали смо ми, велика је Америка, Немачка, Европа.. Ми смо мали, али како данас ствари стоје у свету, чак 106 земаља не признаје независност Косова, свега 84 недовсмислено признаје, а три земље нису начисто”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће се Србија борити у Унеску, а да тешко може да се супротстави у Савету Европе.

“Можемо ли  ми да се супротставимо њима у Савету Европе – тешко, можелимо ли у Унеску, борићемо се, пошто ту имате извршни савет у којем је потребна половина гласова, ту би могли да добију половину гласова, али за пријем у чланство потребно је две трећине гласова, то ће да иде мало теже. То се зове међуконференција. То ће да им иде мало теже, а већ су покушавали у више наврата па им није ишло”, поручио је Вучић.

Што се тиче УН, “чекам да ми дођу стручњаци да ми објасне да је то једино могуће, иначе Вучићу награбусио си, а ја се тресем од страха од њих и њихових убеђивања”.

“Чекам да ми објасне да је то једини могући излаз за Србију. Како ви кажете са оних независних тзв. слободних медија, Вучићу омча око врата. Није то Србији омча око врата, то је Вучичу омча око врата ако ће Косово да буде независно. Ваљда само Вучић везан за КиМ и за српски народ на КиМ”, рекао је Вучић и додао да ту омчу тешко можете ставити на поносног човека који неће да криви кичму.

Он је додао да Србија наставља борбу и да ће увек желети мир са Албанцима и поштовање свих споразума које смо потписали.

Вучић је нагласио да Србија не бежи ни од једног од шест споразума које је потписала, а Албанци и међунардона заједница беже од свих шест.

Он је рекао да ће Србија да настави своју борбу.

“Свако свој посао, они уцене и претње а ми да чувамо слободу и независност, да чувамо своју Србију. Неће бити лако ни једноставно”, рекао је Вучићу.

Вучић је приметио да њега “самог и малог” нису успели да сломе, а како ће многе јунаке у овој земљи.

“Нека ја будем први бедем, први штит, а кад мене сломе онда ће на све друге јунаке да наиђу”, поручио је он.

Захвалио је грађанима на подршци у 2022. години.

“Нисам ја ту и моје колеге да вам се допадам, нисам ту да будете насмејани, нисам ту да будем шармантан, мој посао је да радим тежак посао у интересу земље. Србија у претходне три године једна од три земље у ЕУ по стопи раста, а да не причам да је Србија у оквиру тих земаља са тако високом стопом раста земља са најмањом стопом јавног дуга “, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ова година неће бити лака, биће ного тежа него претходна.

“Али ако будемо јединствени, ако будемо заједно, ако будемо веровали у своју политику. Ми људи смо различити, имамо различите афинитете и жеље, али ако се будемо држали заједо, ако будемо уједињени и јединствени по питању основних циљева, нико не може да нас сломми”, поручио је Вучић.

Он је додао да, уз све тешкоће и проблеме, очекује добру и позитивну годину за Србију.

“Очекујем наставак раста животног стандарда, очекујем да имао још више младих који своју будућност виде у својој земљи, још задовољних старих и средовечних људи, очекујем да Србија настави путевима успеха и победа”, закључио је Вучић.

Број Срба на КиМ се смањује као и у централној Србији до 3 одсто годишње

Председник Србије изјавио је вечерас да је број Срба на КиМ увек мањи због претњи, притисака, али да сада није мањи за онолики број колики је био у периоду од 2000. до 2009. када је у покрајини изгубљено две трецхине српског становништва.

“Сада губимо од један до три одсто људи годишње”, рекао је председник Вучић на годишњој конференцији, а на питање новинара како види коментаре да  на КиМ сваки пут након неке од његових “мисија” има мање Срба.

“Они одлазе због тешког живота под албанском чизмом и чизмом међународне заједнице, а у централној Србији нам је мањи број због све мањег броја деце. Да не подсећам ове из опозиције, срам их било, у њихово време је Косово прогласило независност”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да то говоре они после чије је сваке акције бужет у Приштини мањи, људи који овде глуме родољубе, а моле Петра Петковића да им запосли фамилију.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …