Главна / Вести / Косово и Метохија / Средствима Канцеларије уређено гробље у Ђураковцу у општини Исток

Средствима Канцеларије уређено гробље у Ђураковцу у општини Исток

Канцеларија за Косово и Метохију наставила је са уређењем српских православних гробаља на простору Косова и Метохије.

У општини Исток, уз подршку привременог органа, завршено је уређење гробља у Ђураковцу које се простире на 48 ари и на ком се налазе и остаци Храма Светог Николе из 14. века који је порушен 1999. године, као и уређење порте Храма Сабора Срба Светитеља у центру Ђураковца који је био запаљен 1999. године.

Претходно, средствима Канцеларије завршено је уређење и чишћење православног градског гробља у Пискоти у општини Ђаковица, а планирани су и радови на одржавању и уређењу старог и новог гробља у Прилужју, као и активности на уређењу православног гробља у Дечанима.

Претходно, средствима Канцеларије за КиМ завршени су радови на гробљу у месту Будисавци у општини Клина, у месту Љутбунар у општини Ђаковица, као и Дечанском гробљу .

Финансијска средства која се опредељују односе се на активности чишћења, одржавања и обележавања гробаља, уређење споменика, уклањање корова, одношење шута и смећа, поправку ограда, капија и санацију капела и друга текућа одржавања, а у овом послу поред представника Канцеларије за КиМ и локалне самоуправе на терену ангажована је и Српска православна црква, удружења расељених лица…

С обзиром да су српска православна гробља на простору КиМ изложена учесталом скрнављењу и покушају затирања, Канцеларија за КиМ сваке године планира и обезбеђује средства за њихово уређење.

Извор: Канцеларија за Косово и Метохију

Check Also

Одржан састанак са руководством фудбалских клубова са централног Kосова

Данас је на Спортском комплексу “Драган Џајић”у Грачаници одржан састанак са руководством фудбалских клубова са …