Главна / Вести / Косово и Метохија / Гарић: Нема мира за Србе на КиМ – главни киривац је Курти, срамота лежи на Западу

Гарић: Нема мира за Србе на КиМ – главни киривац је Курти, срамота лежи на Западу

Уредник портала “Косово онлајн” Милош Гарић рекао је да нема мира за Србе на КиМ. Главни кривац за оно што се јуче догодило у Готовуши код Штрпца је Аљбин Курти. Главна срамота због овога што се догађа и због овога што се јуче десило двојици младих Срба лежи на Западу, међу оним партнерима Куртија који га подржавају, истиче Гарић.

Ни Бадњи дан није прошао мирно на Косову и Метохији. Из ватреног оружја рањена су два српска дечака.

Јуче су у Готовуши код Штрпца рањени рођаци 11-то годишњи Стефан и 21-но годишњи Милош Стојановић. На њих је како тврди Канцеларија за КиМ, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац.

Милош Гарић, уредник портал Косово онлајн рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да нема мира за Србе на КиМ, па ни на Бадњи дан и Божић.

“Некако смо навикли да су екстремни Албанци провоцирали баш на велике датуме, али нисмо имали овакву ситуацију да на Божић запуцају с намером да убију неког од Срба на КиМ. То се јуче на Бадњи дан догодило у околини Штрпца. Једна безуман чин. Два дечака који су са осталим пријатељима из села ишли да секу бадњаке и да их однесу кући, да се порадују на празник који је за њих значајан, у једном амбијенту када има мало прилике за радост Срба, ти момци су тај дан хтели да проведу у дружењу и да себи направе мало задовољство – и ето десило се то да су наишли на човека који је из аутомобила запуцао на њих иако су они то радили никог не узмениравајући”, рекао је Гарић.

Те метке је, како каже Гарић, испалио човек који је екстремни Албанац, припадник тзв. КБС, али није он главни кривац.

“Главни кривац за оно што се јуче догодило се зове Аљбин Курти. Он је човек који већ месецима, годинама, данима уназад сипа неограничену мржњу у усијане албанске главе и није ни чудо што смо дошли до овога до чега смо дошли”, указао је Гарић.

Гарић каже да је Аљбин Курти претходних месеци посебно нацртао мете на чело свим Србима на КиМ – од Лешка преко метохијских села, Грачанице, Лапљег села, Сиринићке жупе без разлике – сви Срби су легитимна мета за Куртија и за екстремне Албанце и то је оно што је проблем.

“У једном таквом амбијенту, ти следбеници Аљбина Куртија сматрају не само да је могуће и да је то нешто што је нормално, него чак и пожељно пуцати на Србе па чак и на децу – то је једна трагична слика данашњег Косова које под вођством екстремних Албанаца изгледа овако како изгледа – једна мржња која се шири као куга Косовом и Метохијом, која се шири из Приштине из тих кругова екстремног албанског национализма чији је предводник Курти. Али ми имамо овде истовремено једну ситуацију да само свесни чињенице да Курти није једини кривац за све ово, да је у ствари главна срамота због овога што се догађа и због овога што се јуче десило овој двојици младих Срба лежи на Западу, међу оним партнерима Куртија који га подржавају”, подвукао је Гарић.

Говорећи о реакцијама Запада, Гарић каже да су то људи који су изашли са неким порукама лажне бриге, неискрене забринутости – избегли су да кажу да се ради о српској деци.

“Они су и до сада много пута у сличним ситуацијама увек позивали да се обе стране уздрже. Ми ниједном нисмо добили од њих конкретан, директан одговрор, рекацију на нешто што се збива а што је директан разлог за то приштински екстремизам и то је оно што је довело до тога да Курти и сви његови следбеници помисле да је могуће да се на овакав начин понашају”, закључио је Гарић.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …