Главна / Друштво / Грачаница: По први пут ломљена Божићна чесница, златнике пронашли Андрија, Невена и Илија

Грачаница: По први пут ломљена Божићна чесница, златнике пронашли Андрија, Невена и Илија

Захваљујући сарадњи Општине Грачаница и Туристичке организације Грачанице на платоу испред општинске зграде по први пут организовано је ломљење Божићне чеснице у којој се налазило три златника.

Златне дукате, које су обезбедили Општина и ТОГ, у чесници тешкој око 10 килограма извукли су деветогодишњи Андрија Димитријевић и његова вршњакиња Невена Мирковић, док је трећи златник пронашла председница општине Грачаница Љиљана Шубарић који је потом даривала осмомесечном Лазару Илићу.

„Много сам срећан што сам добио дукат, мислио сам да нећу, а и да нисам не бих био тужан, било би ми драго што сам учествовао. Свима желим срећан Божић“, казао је Андрија.

„Веома сам срећна што сам извукла златник. Било ми је лепо и свима желим пуно среће“, казала је Невена.

„Хвала председници што је златник поклонила Лазару, најмлађем члану наше шесточлане породице, сви смо срећни због тога“, рекао је његов отац.

Чесницу је направила председница неформалног удружења „Традиција кроз векове“ Данијела Симоновић из Батуса, која је казала јој је било потребно више сати како би је направила.

„За мене лично била је част да урадим чесницу која ће се поделити народу ради здрвља, слободе, спасења. Тешка је око 10 килограма и направљена је из једног облика, онако како то радимо ми на централном Косову. У њој се осим златника налази зрно пасуља и кукуруза како би на година била родна, суво грожђе да нам буде слатка и берићетна, орах за здравље и наравно златници“, казала је Данијела.

Пре ломљења чеснице, поводом Божића је у манастиру Грачаница служена Света литургија којој је присуствовала и председница општине Грачница проф. др Љиљана Шубарић.

„Након литургије где смо се помолили Богу да нас сачува и заштити од сваког зла, још једном користим прилику да честитам празник Христовог рођења са жељом да на донесе срећу, здравље, напредак и благостање, а пре свега мир“, рекла је Шубарић.

Она је истакла да се по први пут у Грачаниц организује ломљење Боћићне чеснице, те да се нада да ће то постати традиција.

„Један од три златника пронашла сам ја и даравала га најмлађем учеснику. Велика је радост да се окупи оволико људи и деце, за коју смо обезбедили пригодне поклоне. Деца су била срећна, а када су она срећна и ми смо. Ово је леп догађај и верујем да ће постати традиција у Грачаници“, казала је Шубарић.

Додала је да је овај Божић обележио тужан догађај када су јуче у Готовуши код Штрпца рањени једанаестогодишњи дечак и двадесетједногодишњи младић. „Данас ћу их посетити у болници у Грачаници и пожелети им брз опоравак“.

Дирекотрица Туристичке организације Грачаница Сандра Ђокић казала је да је ломљење чеснице традиционални обичај, те да је идеја била да се највише обрадују деца.

„Наш циљ је био и да у нашем окружењу имамо манифестацију којој ће приуствовати људи из нашег места и околине. Тако да ће постати традиција и надам се да ће наредне године бити још масовнија“, казала је Ђокић.

Након ломљења чеснице присутној деци подељени су новогодишњи пакетићи које је обезбедио Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић.

Check Also

Владика Теодосије служиће молебан у Звечану

Владика рашко-призренски Теодосије служиће у 18 часова молебан, у Цркви Светог Ђорђа у Звечану. Владика …