Главна / Вести / Косово и Метохија / Епархија рашко-призренска припрема храну за више од 2000 корисника

Епархија рашко-призренска припрема храну за више од 2000 корисника

За многе Србе који живе јужно од Ибра, храна која се припрема у народним кухињама, једини је оброк који добију у току дана. Епархија рашко-призренска у шест објеката припрема храну за више од две хиљаде корисника.

Већ 21 годину у Народној кухињи код Гњилана, припрема се храна за најугроженије Србе у енклавама и шест општина на југу, број корисника сваке године је све већи. Сада их је готово 2100.

Миладин Костић, главни кувар рекао је да је све добро када виде народ да је срећан и радостан кад дође овде, и то им пуни срце.

“Сада су услови много бољи. Има пасуља, купуса, макарона, сира, бораније, свакога дана различита храна се кува за кориснике”, навела је Светлана Арсић, радница у Народној кухињи.

Драгутин Костић из Прековца има 90 година. У Народној кухињи храни се већ две деценије.

“Задовољан сам и презадовољан, ја не знам да ли негде још има оваква храна као овде што има”, рекао је Драгутин Костић, из Прековца.

У селу Стража код Гњилана остало је осамдесет Срба. Многи редовно долазе по храну.

Рад Народне кухиње у Прековцу код Гњилана епархија рашко-призренска организовала је уз помоћ невладине организације “Мајка девет Југовића”. Колико се хране овде припреми, можда најбоље говори податак да се годишње потроши око 230 тона брашна.

“Сви се труде да помогну, нарочито у многодетним породицама, да се пружи помоћ деци да не буду првенствено гладна, а после да се обезбеде и остала средства за живот”, истакла је управница Народне кухиње Светлана Стевић.

Кухињи помажу донатори, држава, грађани слањем СМС порука. Има 76 радника, своје фарме коза, оваца и свиња и обрађују готово 40 хектара земље.

Извор: РТС

Check Also

Мемић и Петковић договорили формирање шест нових канцеларија за младе на КиМ

Министар туризма и омладине, Хусеин Мемић и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић договорили су …